Диета против болка? Как по естествен начин да се справим с болката?!

Съществува ли наистина? Вярата ми в медицинската наука расте с всеки изминал ден. Разбира се: Не в клиниките, не в личния лекар. Това, че днес науката може да облекчи болката, а може би и да я премахне, чрез правилна диета... е нещо ново. Абсолютно нов.

 

Предисторията разбира се е, че при всяка болка - да вземем ревматизма - се откриват възпалителни фактори в кръвта. Масивни. А диетата може да намали това възпаление или дори да го спре.

 

Позволете ми да цитирам Дейвид Р. Сиймън (David R. Seaman):

 

"Едва през последните години научихме, научихме благодарение на научни изследвания и клинични наблюдения, че хроничната болка изисква диета. Особено опустошителната болка, която налага лечение с опиоиди или морфин".

 

Основният принцип на тази диета е

 

  • Без въглехидрати (захар и брашно)

     

  • Повече протеини и зеленчуци

 

За (и аз наистина цитирам!) постигане на повече сила, ловкост, енергия и умствена мощ".

 

Човек може само да се удивлява отново и отново. Четирите току-що споменати цели са от интерес за всеки човек, който не страда от болка. Те интересуват всеки човек. Това е смисълът на целия ни живот. И това трябва да се постигне чрез нещо толкова примитивно като... отказ от празните боклуци и наблягане на генетично правилната храна?

 

Отговор: Да, разбира се.

 

Цялата работа става малко по-разбираема, когато научите, че много често пациентите с болки в мускулите, костите или ставите страдат много повече, ако имат и метаболитен синдром. Знаете какво се има предвид: наднормено тегло, високо кръвно налягане, диабет, твърде много мазнини в кръвта... и т.н. Ако сега напълно премахнете метаболитния синдром (да, да: казва се напълно, скъпи български лекари, според вас метаболитния синдроми не могат да бъдат премахнати), тогава болката на пациентите също ще намалее. Това не е ли целта?

 

За да бъдем малко по-точни: диетата трябва да бъде "кетогенна средиземноморска диета", която се състои от

 

Зехтин, Зелени зеленчуци, Маруля,

Риба, Месо, Яйца, Сирене

 

Точен и изключително полезен списък! (!!!)

 

Между другото, тази диета - т.е. кетогенна диета с високо съдържание на мазнини - е била (за първи път) изпробвана в проучване върху плъхове. В рамките на 3 седмици болката значително намалява, а възпалителните фактори в кръвта на тези животни са значително по-малко.

 

Обратното е вероятно и логично: когато ядем неправилни храни през целия си живот, произвеждаме повече възпалителни фактори в кръвта си, отколкото е полезно за нас, като по този начин причиняваме типичните за цивилизацията болести (дори инфарктите се основават на възпаления) и... гълтаме хапчета. За цял живот. Досега. Напълно новият епигенетичен подход се нарича: кетогенна диета. Отстранете допълнителните възпалителни фактори в кръвта... яжте генетично правилно! Тогава ще изчезнат не само обичайните болести на цивилизацията (метаболитния синдром, диабет II, и т.н., скъпи български диабетолози), но и болката.

 

И не забравяйте, здравето е лизна отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Tennant F, Pract Pain Manage 2011;11 (6): 22-30

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват