Естроген. Правилното количество хормони!

Хормоните са всички вещества в организма, при които мястото на образуване е различно от мястото на действие. Следователно Витамин D също е хормон. Той се образува по естествен път в кожата, но оказва влияние върху целия организъм. В мозъка Витамин D подпомага образуването на невротрансмитери, а в имунната система контролира активността на имунните клетки. Централно място в защитата срещу Covid19 (!!!). Но това са само два от многото примери.

 

Подобно на Витамин D, половият хормон естроген оказва влияние върху множество (т.е. не единични!) процеси. При жените естрогенът се произвежда главно в яйчниците, но също така и в плацентата и кората на надбъбречните жлези. Мъжете също се нуждаят от естроген, макар и в по-малка степен. Част от него се произвеждат в тестисите, а по-голямата част - в останалите части на тялото.

 

За оптимално здраве нивата на естроген не трябва да са нито твърде високи, нито твърде ниски. Това е универсален физиологичен закон.

 

Нуждаете се от оптимално ниво на естроген, тъй като хормонът влияе върху нивата на кръвната захар, има ефект върху имунната система, костите и сърдечносъдовата система. НОВО за вас: Проблемите с небалансираните нива на естроген са част от почти всички хронични заболявания - от автоимунните заболявания до инсулиновата резистентност и често наблюдаваните физически и психически промени в напреднала възраст.

 

Стресът, недостигът на хранителни вещества и лошата чревна флора водят до хронични възпалителни реакции. Ново и особено смущаващо: също и мастните клетки.

 

Хроничните възпалителни реакции също нарушават баланса на естрогена.

 

Повишените нива на естроген се наричат още естрогенно доминиране. При жените това повишава риска от образуване на кисти на яйчниците, фиброми в матката, безплодие и рак на гърдата и яйчниците. При мъжете повишените нива на естроген водят до уголемяване на млечните жлези, наред с други неща.

 

Преди жените да развият гореспоменатите заболявания, те обикновено страдат от следните симптоми:

 

  • Нередовна и болезнена менструация

  • Задържане на вода

  • Подути и свръхчувствителни гърди

  • Главоболие и мигрена

  • Бучки в гърдите

  • Увеличаване на теглото

  • Промени в настроението

  • Косопад

  • И ПМС (Предменструален синдром)

 

Какво можете да направите по въпроса? Разбира се, че има решение. По-горе е посочено: ЕЛИМИНИРАНЕ НА ХРОНИЧНИТЕ ВЪЗПАЛИТЕЛНИ РЕАКЦИИ! Това може да се постигне с диета, богата на зеленчуци и много протеини, чрез попълване на липсващите есенциални вещества, с физически упражнения и релаксация за намаляване на стреса. За съжаление, за съжаление, всичко е епигенетично, така че... ВСИЧКО Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ! ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ!

 

 

Доминирането на естрогена не е толкова лесно за откриване в лабораторията, като винаги се изследва съотношението с прогестерона. Според моя опит, можете да си спестите такова изследване. По-скоро трябва да се съсредоточите върху диетата богата на зеленчуци и протеин, върху движението, релакса и снабдяването на тялото с есенциални вещества. Изглежда, че оптимизираната аминограма играе важна роля.

 

И не забравяйте, здравето е лизна отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Patel S, Homaei A, Raju AB, Meher BR. Estrogen: The necessary evil for human health, and ways to tame it. Biomed Pharmacother. 2018;102:403-411.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват