Здравето от птичи поглед

Винаги, когато е възможно, разглеждам здравето на хората на метаравнище. На по-високо ниво, а не само от ситуацията. Защото в превантивната медицина винаги се занимаваме с вероятности. Как ще се чувства човек, ако кръвната стойност на XY остане същата през следващите няколко години? С оптимизирани кръвни стойност можем, заедно да се радваме и да очакваме розово бъдеще.

 

При лоши стойности обаче прогнозата е неблагоприятна, дори ако в момента не усещате нищо. И точно в това се крие опасността: защото много малко болести падат "изведнъж" от небето. Хипократ от Кос вече е знаел това.

 

Особено при болестите на нашата цивилизация, времето за развитие често е от 10 до 20 години. Изкуството се състои в това, от една страна, да разпознаем тази неблагоприятна констелация. От друга страна, хората трябва да бъде убеден да направи промени, дори ако в момента не изпитва никакъв натиск да страда.

 

Девизът: Ако чувствам нещо, все още мога да променя нещо, за съжаление е погрешен. Защото, когато усетите нещо, корабът често е отплавал 20 години по-рано.

Това важи с особена сила за сърдечносъдовите заболявания, рака, прегарянето и депресията.

 

Един преувеличен пример: При наличие на рак на белия дроб не е необходимо да спирате да пушите. Или обратното: когато автомобилът е откраднат, вече не е необходимо да заключвате гаража.

 

Надявам се скъпи читател, тази статия да те замисли и да започнеш да осъзнаваш каква е истината. А тя е:

 

Здравето е лична отговорност и силата е в твоите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват