Какво е кетоза?

Кетозата е като гладуването, в тялото се случват едни и съши процеси. Тя ни пречиства. Почиства мозъка, кръвоносните съдове, черния дроб... почиства организма. Кетозата освобождава тялото от метаболитните отпадъци.

 

За да може тялото ни да произвежда кетони, въглехидратите (захарта, брашното, картофите, ориза, нишестето и т.н.) трябва да бъдат премахнати от храненето. Въглехидратите трябва да бъдат ограничени на 20 – 50 грама на ден. Това не е толкова лесно в началото...

 

Трябва да стиснете зъби: Преминаването към кетогенна диета не е лесно през първите няколко дни. Главоболие, умора, лошо настроение, намалена производителност и гадене са често срещани в началото, но отминават след няколко дни. При някои хора може да отнеме седмица или две.

 

Не пестете мазнините: За да може тялото ни, по-точно черния дроб да произвежда кетони, то се нуждае от много мазнини. Така, че спрете да гледате на мазнините като на нещо лошо. Кажете добре дошли на ядките, мазната риба, маслото (козе, овче), сиренето (козе, овче), кашкавала (козе,овче), яйцата, и т.н... Който иска да отслабне не трябва да се притеснява от мазнините. Ако не искате да сте гладни, трябва да добавите и протеин. Нужно е да ядете достатъчно протеин и есенциални мастни киселени (омега 3).

Когато въглехидратите липсват, мазнините не могат да ви навредят.

 

Зеленчуци: Не пестете зеленчуците. Минимум 1 килограм на ден! Яжте всякакви зеленчуци които растат над земята, те съдържат много малко захар. Това което, расте под земята- картофи, корени и др. съдържат много захар.

 

Какво ще спечелите?

 

Три Кетонови тела: Ацетооцетна киселина, Бета-хидроксимаслена киселина и ацетон. Те могат да преминават кръвно-мозъчната бариера и са единствената енергийна алтернатива на захарта за мозъка. Мускулите, черния дроб, сърцето и цялото тяло могат да използват кетоните като източник на енергия.

 

  • Вие ставате будни (събуждате се, започвате да мислите-желаното)!

  • Отслабвате!

  • Здравословното ви състояние се подобрява!

 

Кратко, сбито и ясно. Ползите от Кетогенната диета не може да се опишат по добре. Прочетете отново трите изречения. Не са ли това мечтите на много хора? Може би вече сте се научили да мечтаете. Мечтайте си за това. Как Вие:

 

  • ще се събудите. Най накрая! Мъглата в мозъка ще се изчиства. Ще спирате да забравяте. Ще започнете да намирате бързо думите – знаете за какво говоря.

  • ще загубите мазнини. Стопявате се. Без да правите нищо друго. Кетозата е огромна сила. Можете ли да си представите пламтящия огън в който мазнините се топят, изгарят и свистят...

  • ще подобрите здравето си. Вече знаете, че почти зад всяка болест, зад всичките ви болки и страдания се крие възпаление. Точно така, свободни радикали. И, че самия източник на възпалението, а именно въглехидратите, сега липсват. Тялото ... си поема въздух. За първи път в живота си! Отново: представете си как дишате облекчено, как вдишвате дълбоко и се усмихвате доволно. Защото „отровата“ я няма.

 

Позволявате ли да цитирам известния професор Дейвид Лустиг: „Захарта е отрова“. Същото се отнася и за хляба, макароните, ориза, картофите и т.н...

 

Моля, моля, това е провокативен език. Черно и бяло. И то ... нарочно! Кетозата не е магия. Или е? Пробвайте сами. И тогава, може и да станат чудеса :)

 

И не забравяте, силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват