Как изкуствените аромати заблуждават вкусовите ни усещания?!

Храната за нас е жизненоважна, но на какво трябва да обръщаме внимание?

 

Знаете ли защо готовите ястия имат винаги един и същ вкус, а домашно приготвените - малко по-различен? Причината: използвате истински подправки, така че вкусът е различен.

От друга страна, при промишлените готови ястия без вкус, върху храната винаги се слага един и същ сос с изкуствени аромати. Индустрията не се спира, тя добавя дори в детските каши. Дори много от обикновените чайове - особено пакетчетата, са направени от изкуствени аромати и оцветители. Дори млечните продукти могат да бъдат перфектно "рафинирани" с дървени стърготини, така че киселото мляко да има вкус на ягоди. На опаковката е написано "естествени ароматизатори", защото дървените стърготини са нещо естествено. Тютюневата индустрия също работи с "ароматни сосове", така че тютюнът от определена марка да има винаги един и същ вкус. Като страничен ефект могат да се добавят вещества, които увеличават потенциала за пристрастяване.

Използването на изкуствени ароматизатори е забранено само в естествени храни като зеленчуци, плодове, риба и месо. Но те са разрешени в преработените храни. Замразените зеленчуци, готовите ястия, пицата, лазанята, млечните продукти, бонбоните, пудингите, сладоледът, хлебните изделия, мюслито, сосовете, кетчупът, виното, кафето и безалкохолните напитки са пълни с изкуствени аромати. Те са изкушаващо евтини. Да се придаде на 100 кг кисело мляко вкус на ягоди струва на индустрията само 6 цента. Тези вещества със сигурност не са здравословни. 15 вещества вече са класифицирани като канцерогенни и са забранени.

В Германия всяка година се използват 15 000 тона ароматизатори, които променят вкуса на 15 милиона тона храни. В природата е логично да избираме храната си по миризми и вкусове и да не ядем развалена храна например. Но изкуствените аромати могат да направят разваленото месо в лазанята вкусно за нас. Естествените сензори са изключени.

 

Изкуствените аромати са пристрастяващи

 

Колкото по-бързо се откажете от натуралните аромати, толкова по-лесно хранителната индустрия ще продава готовите си продукти. Тогава много хора престават да усещат естествените вкусове - те продължават да посягат към индустриалните готови храни. От 25 тествани бебешки бурканчета само четири органични бурканчета не съдържат изкуствени аромати. И все пак за децата е особено важно да развият усета си за естествения вкус на храната. Тъй като колкото по-рано се заблуждава и оформя вкусовото усещане, толкова по-лесно е за децата да посегнат към индустриалната храна по-късно. Децата, които са свикнали с изкуствения аромат на ягоди в киселото мляко например, категорично отхвърлят натуралния вариант с истински ягоди. Между другото, изкуствените ароматизатори са причина за затлъстяване, тъй като стимулират апетита.

Ароматизаторите, генетично модифицираните вещества при производството на ароматите и химическите вещества, дори не трябва да се декларират. И ако на опаковката пише "естествени аромати", това в никакъв случай не е признание за качеството на продукта. Защото тези естествени вещества могат да бъдат гореспоменатите дървени стърготини или ароматизатори, произведени от бактерии, които имат вкус на ягода, малина или лимон. Ето защо винаги трябва да проучвате внимателно написаното на опаковката. И моля, не забравяйте хранителната максима, която винаги казвам на хората около мен: "Не яжте нищо, което е рекламирано: Здравословната храна не се нуждае от реклама.

 

Повече информация по темата? Прочетете статията: „Какво трябва да избягвате – рисковите фактори от чинията за хранене!“ - КЛИК...

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват