Как по естествен начин да намалим холестерола?!

Ако по погрешка отидете на кардиолог, обикновено ще получите 3 лекарства: лекарство за понижаване на кръвното налягане, лекарство за разреждане на кръвта и лекарство за понижаване на липидите в кръвта - т.нар. статин. За всички тях има естествени алтернативи. Най-доброто естествено средство за намаляване на холестерола са фибрите. На първо място, псилиум (Plantago indica). Псилиумът набъбва 20 пъти в червата и по този начин увеличава повърхността си. Жлъчните киселини полепват по тази повърхност и се отделят с изпражненията. Ако храната съдържа малко фибри, жлъчните киселини се рециклират в края на храносмилателния процес, т.е. реабсорбират се, и се връщат в жлъчния мехур (ентерохепатална циркулация).

 

Но ако жлъчните киселини, свързани с фибрите, тръгнат по пътя на всички земни неща, т.е. не могат да бъдат рециклирани, организмът трябва да произвежда нови жлъчни киселини. И как го прави? Правилно, от холестерола. Така че колкото по-голям е делът на фибрите в храната, толкова повече холестерол се изхвърля от кръвта.

 

От само себе си се разбира, че трябва да пиете много, за да може псилиумът да набъбне. 2-3 супени лъжици псилиум (напр. в кисело мляко) регулират храносмилането, понижават холестерола и придават на изпражненията чист вид.

 

Природата го е измислила! Само трябва да се съобразим с нея!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват