Как стресът ни разболява?!

Психологическият стрес, постоянният стрес ви разболява. Знаете това. "Болен" е измеримо. Всеки от вас, който е държал в ръката своите кръвни резултати знае това. Измерва се при анализа на кръвта. Липсват незаменими вещества. Съчетанието на двете думи "липсват" и "есенциални" на практика определя болестта. Мислили ли сте някога за това? (!!!)

 

Заболяване в резултат на постоянен стрес означава, отново ще цитираме пъстрия списък, който ви е познат: Депресия, Рак, Инфаркт, Инсулт, Диабет, Паркинсон и много други хронични заболявания.

 

Продължаваме напред: В условията на постоянен стрес се произвеждат по-малко имунни клетки, а имунната система отслабва. Така губите златната си броня, щита си, защитата си срещу многобройните зли нападатели като бактерии, вируси, дегенерирали клетки. Продължаваме:

 

При постоянен стрес механизмите ви за възстановяване и регенерация страдат. С други думи, преминаването към възстановяване и регенерация докато спите е невъзможно.

 

И не на последно място: При постоянен стрес количеството на свободните радикали се увеличава. Може да го преведете като хронично възпаление. Пресен пример е Корона вируса, ученият Nehls, ни разясни централното значение на хроничното възпаление:

 

Хронично възпаление плюс вирус =

тежко заболяване и смърт.

 

Причината за всички тези грозни неща е фактът, че постоянният стрес краде хранителни вещества. Консумира. Все още не добре опознато в медицината. Първият опит в тази насока е направен от Австралийски учен (източника по-долу). Това все още е доста жалък опит, но поне... медицината бавно се събужда. Тук четем, че концентрацията на следните хранителни вещества намалява особено силно при постоянен стрес:

 

Магнезий

Минералът, наред с други неща, участва в производството на енергийни молекули. При стрес е необходима повече енергия, така че нуждата от Магнезий се увеличава значително.

 

Цинк

Цинкът играе решаваща роля в регулирането на имунната система, която работи по-усилено при стрес. Следователно нуждата от Цинк се увеличава. При плъхове е установено също, че при стрес черният дроб складира повече Цинк, така че минералът липсва в други части на тялото. Освен това абсорбцията на цинк в червата намалява по време на стрес.

 

Калций

Предаването на нервните импулси и сърдечният ритъм се нуждаят от Калций. Нуждата се увеличава при стрес. Това невинаги може да се открие в кръвта. Почти 99 процента от Калция се съхранява в костите. Ако нуждата от Калций се увеличи, минералът се разгражда в костите и се използва на други места в тялото. Проучванията показват, че костната плътност намалява при постоянен стрес. (Лекарство? Основното е Витамин К₂).

 

Желязо

Желязото участва в преноса на електрони. Този процес е част от много метаболитни процеси. Тъй като общият метаболизъм се увеличава при стрес, нуждата от Желязо също се увеличава. Стойността на Феритина, измерена в кръвния серум, дава добра индикация.

 

Какво можете да направите в стресови моменти:

 

  • Тръгнете да бягате, за да намалите хормона на стреса. Ключова дума "медитативно бягане". Бавно!

     

  • Медитирайте, за да не попадате във вредни мисловни въртележки.

     

  • Проверете запасите си от хранителни вещества (Минерали, Витамини, Аминокиселини, Омега-3) в кръвта и научете, че по време на постоянен стрес тялото ви се нуждае от МНОГО ПОВЕЧЕ от тях! (!!!)

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Lopresti AL. The Effects of Psychological and Environmental Stress on Micronutrient Concentrations in the Body: A Review of the Evidence. Adv Nutr. 2020 Jan 1;11(1):103-112.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват