Колко протеин трябва да приемам на ден?!

Подобно на FDA в САЩ, Министерството на здравеопазването препоръчва 0,8 г протеини на килограм телесно тегло на ден. Това означава, че ако тежите 60 кг, 48 грама протеини са достатъчни. Те се съдържат например в 250 грама прясна сьомга или в около 225 грама мляно говеждо месо, или в около 180 грама филе от пилешки гърди.

 

Твърде малко! Поне така твърдят няколко проучвания, а и моят опит е такъв.

Протеина трябва да бъде 1,4 - 2,0 грама на килограм телесно тегло на ден.

 

Интересно: дори DGE (Германско дружество по хранене) вече класифицира 2 g/kg като безопасни.

 

Ако тежите 60 кг, това означава 84 до 120 грама протеини на ден. Само за да получите приблизителна представа: Приемате около 110 грама протеини, ако изядете 150 грама извара, 25 грама бадеми, 4 яйца с размер М и 250 грама пилешко филе за един ден. Нуждаете се от това количество протеини, особено ако:

 

  1. Искате да отслабнате

     

    Протеините ви карат да се чувствате сити. Можете да се възползвате от това, когато отслабвате. Ако се храните с протеини, ще ядете много по-малко като цяло, особено по-малко празни въглехидрати, които водят до напълняване. Освен това протеините ускоряват метаболизма и мастните натрупвания се разграждат по-ефективно.

     

  2. Спортувате

     

    Всъщност това не би трябвало да е специална ситуация, а нормален случай. Ако тичате всеки ден, ако правите силови тренировки, мускулите ви постоянно се възстановяват. Точно така е било планирано първоначално. По този начин ще запазите силата си в дългосрочен план. Тъй като мускулите се състоят предимно от протеини, трябва да ги приемате в подходящи количества в диетата си.

     

  3. Болни сте

     

    Вестителите на имунната система и важните антитела се състоят от протеини. Когато сте болни, имате нужда от особено много от тях.

     

  4. Принадлежите към по-възрастното поколение

     

    Много от възрастните хора са по-малко гладни от по-младите. Нуждата им от протеини обаче се увеличава, тъй като червата вече не усвояват протеините толкова добре. (Практическо средство: чисти аминокиселини). Освен това много възрастни хора страдат от хронични възпалителни реакции, които допълнително увеличават нуждата от протеини. Ето защо по-възрастните хора трябва да консумират повече протеини или по-точно: да повишат оскъдните си нива на протеини в кръвта. Това включва и цинк, тестостерон и др.

     

    Съветвам много от хората на които помагам да приемат по три протеинови шейка на ден. В допълнение към диетата, богата на пресни БИО зеленчуци, БИО яйца, БИО пилешки месо, биологично говеждо, агнешко месо, дивеч и риба. Един шейк съдържа около 25 грама протеини. Три пъти дневно вече се приемат 75 грама. За поддържане (само за поддържане) препоръчвам една до две порции, което прави 25 до 50 грама висококачествен допълнителен протеин на ден.

 

Под добавка шейк имам предвид висококачествен Четирикомпонентен протеин forever young Power – КЛИК...

 

С протеиновите шейкове можете лесно да достигнете дневното здравословно количество протеини.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Послепис: Накрая, капка горчивина: решаващият фактор не е приемът, а измереното ниво на общия протеин в кръвта.

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват