Корона вирус и антитела. Изключително вълнуващо!

Сега става наистина интересно. Съвсем прясна статия, публикувана на 7.11.2021 г. Тя разглежда по-отблизо антителата след инфекция с Корона вирус.

 

От гледна точка на много учени, а също и от моята гледна точка, Короната наистина е дар от природата. Тя ни събуди. Тя неизбежно привлече вниманието на цялата медицина по света към същността на нашия живот, към способността ни да живеем. Към

 

имунната система.

 

Не знам дали знаете, хобито ми е от 2015 г., тогава ми позволиха да измеря и да се възхитя на първата аминограма. Нещо нечувано в България. Защото само с помощта на аминограмата може да се разбере имунната система изобщо. Много, много бавно други любознателни колеги разбират това.

 

Така антитела. От тях се очаква да ни спасят, да спасят живота ни, да ни защитят от злия вирус. Помните ли?

 

За да се овладее инфекцията с SARS-CoV-2, са необходими вродената и придобитата имунна система, които след това да освободят организма от вируса.

 

В-клетките произвеждат така наречените "неутрализиращи" антитела, които са много желателни, ограничават разпространението на вируса и намаляват увреждането на тъканите. Всъщност междувременно беше доказано. Съвсем ново, изключително интересно, че неутрализиращите антитела срещу шипчестия протеин, получени от кръвта на излекувани пациенти с Covid 19, могат драстично да помогнат на други тежко болни пациенти с Covid 19 чрез преливане.

 

Съществува една много специална група хора, пациенти при, които тези защитни механизми функционират само в ограничена степен, т.е., които

 

  • са по-силно засегнати от инфекции,

  • реагират слабо на ваксинация,

  • реагират особено лошо на терапия срещу автоимунни заболявания.

 

Това са хората с наднормено тегло, т.е. хора с висок Индекс на Телесна Маса (ИТМ). Именно такива хора, които обикновено са по-тежко болни, са сравнени с тънки пациенти в настоящото проучване.

 

Открити са не само неутрализиращи, т.е. полезни антитела, но и вредни, автоимунни антитела. Точно за това става дума в тази статия, за тези два вида антитела. Какво е било намерено?

 

  • Помощният, специфичен за шипчестия протеин, неутрализиращ IgG е измерен при

ИТМ под 25 3500 U/ml

 

ИТМ над 30 практически няма

 

  • И са открити злокачествени, болестотворни, автоимунни IgG антитела, специално при болни от Covid-19.

ИТМ под 25 0,5

 

ИТМ над 30 1,7

 

Това е всичко. В превод: Страдащите от Covid-19 реагират по много различен начин на вируса. А именно:

 

  • Слаби, ИТМ под 25, произвеждат много желани неутрализиращи антитела

  • и малко вредни автоимунни антитела.

  • Хората с наднормено тегло, ИТМ над 30, развиват трудно измерими специфични за шипчестия протеин желани антитела IgG, но много повече нежелани автоимунни антитела.

 

С това откритие авторите обясняват факта, че един и същ вирус причинява само леки симптоми при някои хора и тежки заболявания и смърт при други. Тук се оказа, че решаващият фактор е телесното тегло. Индексът на телесната маса.

 

В последния раздел на статията (защо просто не го прочетете?) ще намерите две или три наистина лоши изречения. Които просто не искам да цитирам в духа на щастливата медицина.

 

По-добре да сте здрави! Направете нещо по въпроса! Природата ни показва как да го направим. Генетично правилно хранене, движение, оптимизирайте нивата на есенциални вещества в кръвта (Кръвен Тунинг).

 

"По-голямата част от SARS-CoV-2-специфичните антитела при пациентите с COVID-19

със затлъстяване са автоимунни, а не неутрализиращи"

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

И това, което ще ви отърве от вируса е компетентната имунна система! Тя не се постига с ваксинация!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: International Journal of Obesity; https://doi.org/10.1038/s41366-021-01016-9

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват