Ледена вода срещу стрес

 

Чували ли сте някога за Вим Хоф (Wim Hof)? Холандският ледоразбивач? Той е екстремен спортист и изобретява метода на Вим Хоф. Той учи хиляди хора как да дишат дълбоко и бавно и да се къпят в ледена вода, за да бъдат по-здрави и по-успешни. Мнозина се кълнат в този метод, така че трябва да има нещо в него.

 

Леденостуденият душ може да намали тревожността и да облекчи стреса, това дори е научно изследвано.

 

Обяснението е много интересно. Леденостудената вода е допълнителен стрес за организма. Тялото и мислите са заети със студената вода, а не с натиска на крайните срокове или със страха от края на света. Леденостудената вода се преживява толкова силно, че просто вече няма място за други емоции.

 

Когато изключите водата, стресовият фактор изчезва. Тялото и умът отново се отпускат, те са освободени. Интересно е обаче, че предишните страхове не се връщат веднага със същата сила. Често те изобщо не се връщат или се връщат само при нов спусък.

 

След студа има и много приятна топлина, защото кръвообращението бързо се засилва. Това също е добро усещане.

 

Но след студения душ се случва и нещо друго: Тялото освобождава Ендорфини. Ендорфините са нещо като лекарства на организма. Просто се чувствате фантастично. Ето защо студените душове се препоръчват и при пациенти с депресия.

 

Някои учени смятат, че на много хора днес им липсват екстремни физически преживявания като студ, вятър или часове на физическо натоварване и, че това има отрицателен ефект върху емоционалното здраве.

 

И все пак е толкова лесно да интегрираме тези преживявания отново в живота. Не е задължително да е ледена вана, студеният душ е също толкова подходящ. Или студения басейн в обществената баня. Топлината в сауната също е благоприятстващ здравето стресов фактор. Бягането през зимата, когато вали сняг или дъжд, има също толкова подобряващ настроението ефект, колкото и дългите разходки в дълбокия сняг, когато трябва да се борите с вятъра.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силите са във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Shevchuk NA. Adapted cold shower as a potential treatment for depression. Med Hypotheses. 2008;70(5):995-1001.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват