Метеоризъм – Газове в червата!

Газовете са се превърнали в широко разпространено заболяване. Само през последните няколко години! Забележимо!

 

Постоянно пърдене, болка, подут корем. Това не е част от нормалния храносмилателен процес, а "метеоризъм". Звучи толкова банално, но е изключително неприятно. Това може да ви лиши от радостта от живота. Когато дънките ви просто не искат да се... закопчеят! Метеоризмът има много причини. Диета, богата на въглехидрати (празни въглехидрати!), непоносимост към лактоза, непоносимост към фруктоза, липса на физически упражнения, хранителни алергии и непоносимост или нарушена чревна флора. Но стресът също може да предизвика метеоризъм. За съжаление, стресът често се пренебрегва или се игнорира като причина.

 

Стресът парализира храносмилателната система!

 

Стресът не само повишава концентрацията на хормоните на стреса кортизол и адреналин, но и активира определена част от нервната система - симпатиковата нервна система.

 

Храносмилателният тракт е пресечен от особено голям брой нерви, които са свързани със симпатиковата нервна система. Когато симпатиковата нервна система е активна, тя сигнализира на червата, че движенията на червата трябва да бъдат намалени, производството на храносмилателни ензими трябва да бъде намалено и кръвоснабдяването на храносмилателния тракт трябва да бъде намалено. Храносмилането е парализирано. Знаете ли, че?

 

По време на стресова ситуация организмът преминава към така наречената реакция "борба или бягство". Мускулите се снабдяват с повече кръв, а сърдечната честота се увеличава. Храносмилането, което не е от съществено значение за оцеляването, следователно е намалено, дори преустановено. Когато храносмилането спре, се появява метеоризъм. Средство за защита? Епигенетика:

 

Релаксацията помага при метеоризъм, предизвикан от стрес.

 

Симпатиковата нервна система има свой аналог - парасимпатиковата нервна система. Тази част от нервната система осигурява спокойствие в организма.

 

За разлика от реакцията "борба или бягство", парасимпатиковата нервна система предизвиква реакцията "почивка и храносмилане". През нощта, когато спите, парасимпатиковата нервна система е особено активна. Тя насърчава храносмилането, червата се раздвижват, кръвотокът им се увеличава, както и производството на храносмилателни ензими.

 

Ако страдате от метеоризъм, защо не си поиграете на детектив? Има ли очевидна връзка? Може ли причината да е стресът? Ако е така, имате нужда от методи за активиране на парасимпатиковата нервна система, за да се успокоите отново.

 

Дишайте само три-четири пъти в минута.

 

Работи. Наистина можете. Можете да го практикувате и сами:

 

Затворете очи и се концентрирайте върху дишането. Издишайте бавно и вдишайте дълбоко, колкото можете. Дишайте по този начин в продължение на около три-четири минути. Целта: само четири пъти в минута.

 

Ще се превърнете в... малък Буда. Обещах ви го. Особено днес (Corona и войната в Украйна) изключително актуално.

 

Послепис: Чували ли сте за рефлекса "Формула I"? (Новината от 10.11.2021 – клик)

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват