Митохондрии

Ако можех да си пожела митохондрии за Коледа, те със сигурност щяха да са на първо място в списъка с желания. Митохондриите са електроцентралите в клетките на нашето тяло, където се произвеждат енергия и жизненост. Много митохондрии - много енергия.

 

Митохондриите могат да се размножават в клетките или да се разрушават. Дали човек има 2000 или само 1000 митохондрии на телесна клетка е субективно и обективно ясно забележимо. Спортистите измерват това обективно с хронометър. За нормалните хора липсата на митохондрии се усеща субективно като необяснима "ръчна спирачка" в ежедневието. Умора, липса на мотивация, бързо изтощение.

 

Повишената кръвна захар, затлъстяването и богатата на въглехидрати диета могат не само да разрушат митохондриите, но и да увредят тези, които са останали (митохондриопатия), и по този начин да отслабят снабдяването на клетките с енергия.

 

Това, което много хора не знаят: Ограничаващият фактор за образуването на митохондриите е нивото на магнезий в кръвта или в клетката. Хората, които се потят много и/или страдат от стрес, изразходват повече магнезий. Ето защо магнезият никога не трябва да липсва в кръвния тест. Тези, които не са в горната част на нормалния диапазон, определено трябва да набавят магнезий с хранителна добавка. Един добър вариант за това са:

 

 

Вторият ключов стимул за образуването на нови митохондрии е - кой би си помислил - физическото натоварване. Колкото повече се движете и извършвате физическа дейност, толкова повече митохондрии. Повече жизнена енергия! Точно затова бягам всеки ден и ходя четири пъти във фитнес залата, всяка седмица. Човек трябва сам да се погрижи за своите митохондрии, за своята енергия.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват