Наднормено тегло? Ядете твърде малко!

 

Дилема. Рядко се разбира. А дори и да е така, те едва ли могат да бъдат спрени. Трудно: Хора с наднормено тегло са гладни. Винаги. И ядът. Резултатът може да се види пред огледалото.

 

Според общоприетото схващане гладът се предизвиква от липсата на въглехидрати, от липсата на протеини. Съгласни сме с това. Но също така смятаме, че липсата на други важни хранителни вещества може да предизвика глад. Хранителните вещества като витамини, минерали и микроелементи.

 

За да бъде здрав, организмът се нуждае от десетки, ако не и стотици различни хранителни вещества. Ако приемем, че има безброй различни хранителни дефицити, които могат да предизвикат глад (и за които хората нямат представа), тогава трябва да очакваме, че

 

 • Недохранените хора консумират повече калории

   

 • Недохранените хора са по-склонни към наднормено тегло или затлъстяване.

 

Така, можем да предположим, че множественият недостиг на хранителни вещества (което би трябвало да е правило) е типичен за хората с наднормено тегло или затлъстяване. Колкото повече хранителни вещества им липсват, толкова повече мозъкът ги кара да консумират. Да консумират калории!

 

Има ли някакви доказателства за това? Е, има правдоподобни, почти убедително звучащи корелации:

 

 • В едно проучване недостигът на Витамин D увеличава честотата на абдоминалното затлъстяване (коремните мазнини) с 2,57 пъти (BMC Public Health 2011 Sep 27;11:735). В друго проучване вероятността хората с ниски нива на Витамин D да напълнеят е 3,2 пъти по-голяма от тази при хората с високи нива на Витамин D (Diabetes 2008 Feb; 57 (2): 298).

   

 • При хората със затлъстяване вътреклетъчните нива на Магнезий са по-малко от половината от тези при хората без затлъстяване (Diabetes Therapy 2010 Aug;1 (1): 25).

   

 • Дефицитът на Желязо е свързан със затлъстяването (Brit J Nutr 2012 Aug;108 (4): 710).

   

 • В група хора с болестно затлъстяване 73,8 % страдат от недостиг на Цинк, а 67,8 % - от недостиг на Мед (J Gastro Int Surgery 2011, Dec;15 (12):2178).

   

 • Хората с морбидно затлъстяване страдат от почти пълен недостиг на Селен (Obesity Surgery 2011 Nov;21 (11): 1710).

 

Наистина изглежда, че хората с наднормено тегло често са недохранени. Недохранени, имам право! Недостиг на витамини и други подобни есенциални вещества.

 

Но откъде трябва да знаят това? Затова те протягат ръка в своята нужда. И се надяват да нормализират нивата си на Селен с много сладкиши и сандвичи с колбаси. Разбира се, това не работи. Така те напълняват, напълняват и напълняват безкрайно....!

 

Кръстосана проверка: В клинично проучване жените, приемащи мултивитаминни и мултиминерални добавки, отслабват с 4 кг за шест месеца, докато контролната група губи само ½ кг. Нежна индикация за правилността на горното предположение.

 

За мен това е много логично. Практически съвет?

 

  1. Намалете въглехидратите

    

  2. Движение

    

  3. 2х1 Мултивитамини forever young Vitamineral 32 – клик....

 

Защо тази статия? Защото вчера за пореден път получавам обратна връзка от човек, който приема Витаминерал 32 и е отслабнал с няколко килограма за месец!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Perfect Health Diet.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват