Настинки, Витамин С и гените

Не ви ли казах? Човешкото мислене винаги следва едни и същи закони...

 

Спомняте ли си? Първият човек, пробягал една миля за по-малко от 4 минути? Смятано за невъзможно в продължение на десетилетия. А след това, когато това се случи, се повтаря десетки пъти през същата година. Изведнъж всеки може да го направи...

 

А сега и нашите гени. Преди това нашата неизменна съдба. И изведнъж те се превърнаха в променлива величина. Гените могат да се изключват и включват. И в научната литература бързо се появяват една след друга статии.

 

Ключовата дума е обикновена настинка. Сега през зимата. Съществуват над 200 различни вируса, които могат да я причинят. В повече от половината случаи обаче става дума за Риновируси.

 

Затова изследователи от Университета в Калгари (Calgary) заразяват доброволци с тези вируси. Те откриват, че не става дума за обикновен грип, а че тези вируси променят регулацията в 6530 гена на носната лигавица. Е, това е нещо! Човек би могъл да се досети, че практически всяка промяна в тялото, всяко заболяване, но и всяко здраве се отразяват в променящите се гени. Доста нова идея.

 

Във всеки случай тези вируси на настинката активират гени, които след това привличат имунните клетки. Така че те правят добри неща. Но те потискат и други гени, които предпазват от реактивния кислород, т.е. от свободните радикали. Така че вирусите също вършат лоши неща.

 

Последиците от това проучване: според авторите Витамин С е "разумен антидот". Той е защита срещу свободните радикали, след като защитните, полезни гени за съжаление са били изключени от вирусите.

 

Витамин С, тогава. Сякаш не сме знаели това отдавна. Междувременно децата ми достигнаха 0.9 Д. 10 К., 12 Т. годишна възраст с ежедневен прием на Витамин С. Като казвам ежедневен прием, имам предвид не 100 мг (препоръчителната доза на конвенционалната медицина), а 3 – 11 грама дневно! Те, децата ми могат само да се усмихват, когато се говори за настинки, грип и други подобни. Моите деца. Българските професори и днес се изразяват по съвсем различен начин. Засега. След като бяха публикувани няколко такива статии за промени в гените, ... Скептицизмът на българските професори по отношение на Витамин С може да се промени. На дали!!!

 

Гени. Звучи толкова приятно и научно. Професорът кимва. Витамин С ... звучи толкова банално.

 

Източник: Am J Respir Crit Care Med 178,2008,962

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват