Откажете се от болката и хроничното възпаление!

На пациентите с болка често се препоръчва психотерапия, тъй като лекарите не могат да открият причинителя, не могат да обяснят болката. Пример фибромиалгия. „Причината трябва да е психосоматична“ – казват обикновено лекарите. Идеята, че не измерват правилните параметри, се появява само при малцина лекари.

 

Високи стойности на арахидонова киселина (АА)

в съчетание с ниски нива на ейкозапентаенова киселина (EPA)

води до болка.

 

Омега-6 мастната киселина АА образува провъзпалителните вещества PGE 2 и 4, които водят до хронични възпалителни реакции. Възпаленията могат да бъдат придружени от болка. Освен това провъзпалителните вещества непрекъснато възбуждат части от нервната система, което засилва болката. По този начин провъзпалителните вещества допринасят за болката два пъти - първо чрез самото възпаление и след това чрез допълнителното възбуждане на нервната система.

 

И така, отново, защото е толкова важно:

 

Възпалителните вещества, които се образуват от

арахидоновата киселина, водят до болка.

 

Арахидоновата киселина се съдържа главно в колбасите, бекона и други животински храни. Тя, обаче не се усвоява само чрез храната, а се образува и в самия организъм.

 

Арахидоновата киселина се образува от линолова киселина, която се съдържа в особено високи концентрации в слънчогледовото и соевото масло, както и в маргарина. Така, че отказът от животински храни не решава проблема, а води до други. В крайна сметка животинските храни съдържат важни хранителни вещества, особено незаменими аминокиселини.

 

Има и друг, практичен и много по-добър начин за намаляване на концентрацията на арахидонова киселина в организма:

 

Омега-3 мастната киселина ЕРА

потиска синтеза на арахидонова киселина.

 

Щастливо откритие. При висока концентрация на Омега-3 мастната киселина ЕРА в организма се образува много по-малко арахидонова киселина. Ако арахидоновата киселина е по-малко, се образуват по-малко провъзпалителни вещества. Хроничните възпалителни реакции намаляват и нервната система не е допълнително възбудена.

 

Страдате ли от хронична болка,

за която лекарят все още не е открил причина?

 

Сега вземете лечението си в свои ръце и направете анализ на мастните си киселини. Попитайте лабораторния лекар, специално за индекса на омега-3. Той трябва да е между 8 и 11%, вашият коефициент АА/ЕПА трябва да е под 20,0. Ако лабораторията ви показва обратната стойност, коефициентът ЕПА/АА трябва да е над 0,5.

 

Искате ли да се отървете от болките? Опитайте (тествайте) 5 грама Омега 3 (т.е. чистото EPA плюс DHA) в продължение на няколко седмици.

 

  • Една следно голяма риба Скумрия = 5 грама Омега 3

 

или

 

 

Изборът е личен!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват