Постепенно влошаване на жизнените функции

В медицината постепенното влошаване на функциите се нарича деградация. Промените настъпват бавно и дори не се забелязват. Например мозъчната функция е намалена със 70%, а външността остава непокътната за учудващо дълго време. След това обаче, когато се надхвърли тази стойност от 70 %, влошаването става бързо забележимо. Пример за това са хора, които в продължение на десетилетия са унищожавали мозъчните си клетки чрез интоксикация. През годините тези хора изглеждат привидно здрави, докато не ги настигне деменцията.

 

Същото важи и за коронарните съдове, където опасността от инфаркт възниква едва при 70% калциране. Дори синдромът на прегаряне (Burn-out-Syndrom) има дълъг период на развитие, в който енергийният канибализъм остава скрит.

 

Изкуството на превенцията се състои в ранното разпознаване на тези фатални процеси и в любезното, но категорично "побутване" на хората в правилната посока. Добрата новина е, че много от процесите на деградация могат не само да бъдат предотвратени, но дори и обратими!

 

Много от симптомите на постепенно влошаване се отдават на остаряването. Това схващане е изключително грешно! Деградацията е свързана с начина ни на живот, с навиците ни. Когато започнем да се движим, да се храним, да живеем правилно и дадем всички есенциални вещества на тялото, моментално се подмладяваме. Много от така наречените странични ефекти на старостта изчезват.

 

Здравето е лична отговорност и всеки сам решава на колко години да бъде!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват