Приемате ли Витамин C?!

Достатъчно? А, когато попитате колко, често сте обект на подигравки от страна на приятелите си, а доста често и от страна на личния лекар. Добре. Литературата за благотворното влияние на този есенциален хранителен елемент (есенциален означава жизненоважен) е огромна. Една от последните книги, които прочетох се нарича "Лечение на неизлечимото" и е на Томас Е. Леви (Thomas E. Levy).

 

Искате да имате под ръка бързи и убедителни аргументи? Да звучи достатъчно научно? И тематично да представлява непосредствен интерес за всички, а за някои да е наелектризиращ? Мога да ви предложа три аргумента.

 

Но първо малко въведение с цифри:

 

Анализ на Националното изследване на здравето и храненето (NHANES) установява, че 18% от възрастните американци, 14% от мъжете в тийнейджърска възраст и 20% от жените в тийнейджърска възраст получават по-малко от 30 mg Витамин С на ден, което е много по-малко от препоръчителния дневен прием (ПДП).

 

За възрастни мъже ПДП е 90 mg, за възрастни жени и мъже тийнейджъри - 75 mg, а за жени тийнейджърки - 65 mg.

Кръвните тестове показват, че 34% от мъжете и 27% от жените са имали твърде малко или никакъв Витамин С, т.е. нивото на Витамин С в кръвта им е било по-малко от 28 микромола на литър. Възрастните и болните хора, алкохолиците, пушачите, хората с наднормено тегло и хората, подложени на стрес, имат най-голям недостиг и вероятно имат по-големи нужди от Витамин С (Am J Public Health 2004 May;94 (5):870).

 

Моля, присъединете се към нас и се възхитете от препоръчаните мини дози. Защо човек не вярва на природата? Защо той не вярва в еволюцията? Ако попитате останалите животни на този свят, 90 мг Витамин С определено не са достатъчни. По-скоро от 3 до 7 грама (или повече). Всичко това отдавна е изследвано и измерено.

Ако се вярва на природата, вероятно 80-90 % от хората (в САЩ) имат твърде малко Витамин С в кръвта си. И какво от това? Добре. В следващите редове ще прочетете, къде взема участие той:

 

  • Забавя процеса на стареене

  • Ускорява заздравяването на рани

  • Предотвратява постоянните инфекции

 

Всъщност дефицитът на Витамин С може да има опустошителни и дори фатални последици:

 

  • Без Карнитин организмът става уморен и слаб, а увреждането на митохондриите ускорява процеса на стареене.

  • Без Колаген всички тъкани атрофират, напр. сърцето, кръвоносните съдове, мускулите, червата, костите и раните не могат да заздравеят.

  • Без рециклиране на Глутатиона оксидативният стрес се увеличава, а имунната защита отслабва, което води до инфекции и възпаления.

 

От само себе си се разбира, че Карнитинът и Колагенът могат да се произвеждат само ако Витамин С е наличен. Под наличен се има предвид няколко грама на ден!

 

По въпроса за Глутатиона си струва да се отбележи, че животните, особено птиците в района на Чернобил живеят щастливо и се размножават въпреки твърде високите нива на радиоактивно лъчение, защото са се научили да повишават значително нивото на Глутатион в кръвта си. Глутатионът предпазва от радиоактивно лъчение. За мен това е много важна мисъл.

 

И сега ще попитате, колко Витамин С взимам аз. Отговор: аз взимам от 7 до 10 грама всеки ден! Как си ги набавям? Има няколко варианта:

 

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силите са във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват