Стари и ръждясали!

Една от най-често срещаните фрази в моята практика, е именно "просто остарявам". Понякога, рядко за моя голяма радост се допълва от "чувствам се толкова ръждясал". Брилянтно формулирано. Но също така е глупаво, когато наистина се чувствате по този начин. Толкова ръждиво ....

 

Знаете ли защо? Просто кажете "Не" и прочетете.

 

Човекът не е направен от паста, макарони и хляб. Ако погледнете планините от макаронени изделия, които някои хора тъпчат в себе си - "за сила" - може би ще разберете. Но това е глупост. Това, което държи тялото ви заедно (костите, сухожилията и връзките) не е спагети, а колагенови влакна. Какво е това сега?

 

 

Колагеновите влакна могат да се разглеждат като вплетена коса. Отделните "косъмчета" в тази плетеница се състоят от аминовериги. Когато хората растат или се възстановяват след натоварване, трябва да се сплетат нови плитки. Това се случва в съединителната тъкан - тъканта, която се намира навсякъде в тялото ви между органите и съдовете и държи всичко на мястото си.

 

В тази съединителна тъкан са активни клетките, в които се нанизват нови аминовериги в съответствие с инструкциите за изграждане (вашия генетичен код). Това обаче работи само ако аминокиселините, които сте планирали, също се намират в тялото ви.

 

Ако ядете само юфка и хляб нямате такива. Или имате твърде малко от тях. Тогава тялото изгражда по-малко колаген. Или пък изгражда по-лош колаген в, който липсват градивни елементи тук и там. Тогава изглеждате стари и се ЧУВСТВАТЕ РЪЖДЯСАЛИ!

 

Ако приемем, че има достатъчно и правилни градивни елементи за стабилни аминовериги, тогава могат тези вериги да се превърнат в дебели и стабилни колагенови нишки.

Затова са необходими следните инструменти: ензими - това са гигантски молекули на организма, които предизвикват химични реакции. Те гарантират, че отделните вериги стават все по-плътни и се усукват една в друга.

 

За биосинтезата на колаген са необходими допълнителни помощни средства: коензими - в случая Витамин С.

Необходим е и микроелементът Желязо. Някои специални ензими се нуждаят от железни атоми за изграждането на колаген, с който прикрепят нещо като лепилни връзки към аминокиселините.

 

Накратко: ако искате стабилни кости, сухожилия и връзки, се нуждаете от Витамин С и Желязо. Също така аминокиселини - т.е. храни с високо съдържание на протеини.

 

Аргининът, Глицинът, Хидроксилизинът и особено Пролинът са градивните материали за нова, здрава тъкан, особено за фасцията. Те могат да бъдат намерени в добра комбинация от растителни и животински протеини, както и в добър протеин на прах или пармезан - само пастата не ви е нужна (!!!).

 

Протеин, Витамин С, Желязо:

Укрепва костите, сухожилията и връзките!

 

Има и по-лесен начин да дадете на тялото достатъчно суровина. Биоактивен колаген хидролизат forever young, който е обогатен с Витамин С, Манган и Мед. Тук отново става въпрос за нещо специално и качествено! Обърнете внимание на дневната доза – 15 грама на ден! 15 грама чиста и готова суровина за изграждане на Колагенови влакна! Тук пак се усмихвам :)

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват