Това ми е по наследство!

"В нашето семейство е така" е популярно схващане. Зад него стои вярата в гените. В наследствеността. Дори на болести. Точно затова всеки лекар снема т.нар. фамилна анамнеза.

 

Всеки ден ми разказвате какви точно ракови заболявания са имали вашите предци. Наричам това самоизпълняващо се пророчество. Разказвате ми за честите случаи на диабет, болестта на Алцхаймер и деменция при вашите роднини. Разбирам. Имах щастието да осъзная принципите и работата на природните закони. И днес мога смело да извикам:

 

Грешка. Напълно погрешно!

 

Преосмисляне. Гените не са нашата съдба. Гениално нечувано прозрение. То промени разбирането ми за болестта и здравето, за щастието и нещастието. Искате ли пример?

 

Проучването е публикувано в Ann Intern Med 2011; 155: 292. Става дума за превенция. Как да предотвратите три от всеки четири случая на диабет (75%!!). Нали осъзнавате? Диабетът е експлозивно разрастваща се епидемия в България. Той води до загуба на крайници, до слепота, до диализа. Новото проучване е необичайно. То няма нищо общо с лекарствата, с фармацевтичната индустрия, с "нормалната" медицина. Но доказва, че

 

"здравословният начин на живот намалява риска, независимо дали член на семейството е диабетик".

 

Независимо! Противно на общоприетото мнение, в противоречие с медицинската семейна история, диабетът на вашите родители, баби и дядовци няма нищо общо с вашето здраве. Това зависи единствено от начина ви на живот. И какво означава това? Да прочетем:

 

"Без тютюнопушене, редовна физическа активност, здравословно хранене, умерен прием на алкохол и нормален индекс на телесната маса."

 

Това беше всичко. Като се има предвид, че далеч най-важният, решаващ фактор е "нормалният ИТМ", а именно под 25. Нормалният индекс на телесна маса намалява риска със 70% (при мъжете) или 78% (при жените) в сравнение с хората с наднормено тегло.

 

Нали се сещате? Хората с ИТМ 20-24 имат най-дълъг живот. Резултат от проучване с 1,7 милиона участници. Помислете за това? Не всички тези 1,7 милиона се държат перфектно. Има пушачи, алкохолици и т.н. И все пак, когато става въпрос за продължителността на живота ви, първото нещо, което трябва да търсите, е правилният индекс на телесната маса. Още веднъж: 20-24. Каква е вашата?

 

ЗДРАВЕЙТЕ! Събуждане от състояние "само за четене". Току-що тук имаше конкретен въпрос:

 

КАКЪВ Е ВАШИЯТ ИТМ (BMI)?

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват