Увеличете изгарянето на мазнините с L-Kарнитин

Пълните хора не разполагат с твърде много. Напротив, те имат твърде малко. Твърде малко жизненоважни вещества, които стимулират изгарянето на мазнините. Без тях, то не работи. Магнезият, Витамин С, витамините от група В, протеините и най-вече L-Карнитинът са ключовите вещества за стройно съществуване. Нивата на L-Карнитин обикновено са твърде ниски при пълните хора. Това е факт. Той се измерва ежедневно в кръвта. По-специално L-Карнитинът играе централна роля в производството на енергия и изгарянето на мазнините. Без L-Карнитин мастните брикети не могат да попаднат в пещите - митохондриите - на всички клетки.

Вашите мускули могат сами да произвеждат L-Карнитин. Но за целта трябва да разградят мускулния протеин. За да се произведе един грам L-Карнитин, трябва да се разградят 30 грама мускулен протеин. Ето защо тялото ви винаги се радва на L-Карнитин от чинията, за да предотврати разграждането на мускулните протеини. L-Карнитинът се съдържа главно в месото и млечните продукти. Не обичате да ядете такива неща? Не всеки ден? Тогава приемайте допълнително L-Карнитин, за да използвате по-добре мазнините като източник на енергия.

 

L-Карнитин - таксито към пещите за изгаряне на мазнини

 

По-специално мускулните и сърдечните клетки се хранят с мазнини и затова съдържат най-много L-Карнитин за пренос на мазнини.

Последиците от недостига на L-Карнитин често са трудни за разпознаване:

 

  • Умора - мазнините почти не се използват като енергия.

     

  • Загуба на мускулна маса или слабо натрупване на мускулна маса. Ценните протеини от мускулната маса се използват за производство на L-Карнитин и енергия.

     

  • Натрупване на мазнини – затлъстяване.

     

  • Сърдечна недостатъчност - 80 % от енергията за сърцето идва от мазнините. Особено в напреднала възраст недостигът на L-Карнитин в сърцето може да се прояви като сърдечна недостатъчност или ангина пекторис.

     

  • Трудно отслабване - при диета мазнините в областта на корема и талията не се разграждат достатъчно бързо.

 

По-голяма загуба на мазнини с L-Карнитин при диета

 

L-Карнитинът не е чудодейно средство за отслабване. Въпреки, че често се представя така в пресата. Проучванията показват, че приемът на L-Карнитин сам по себе си почти не води до намаляване на теглото. Защо организмът изведнъж да изгори повече мазнини, при положение, че ядете същото количество и не изгаряте повече калории, например чрез упражнения. Повярвайте ми: всяко излишно парче захар и всеки тлъст колбас се оказват на бедрата ви със или без Карнитин.

От друга страна, когато сте на диета, L-Карнитинът ускорява значително загубата на мазнини.

Пример: При проучване със 100 пациенти (всички на диета) им е даван или Карнитин, или бял прах без Карнитин. Пациентите, приемащи Карнитин, отслабват с 25% повече само за четири седмици. Това е средно един килограм за четири седмици.

Приемът на L-Карнитин може да увеличи с една трета изгарянето на мастните киселини, които всекидневно приемате. Мазнини не се складират в организма, а се превръщат в енергия.

 

По-малка загуба на мускулна маса при диетата с добавка Карнитин

 

Участниците в проучването, приемащи L-Карнитин, са загубили и по-малко мускулна маса. Защо? Организмът не се стреми към мускулните протеини за производство на енергия, а към любовните дръжки. Л-Карнитинът също така насърчава синтеза на протеини в мускулите. По този начин мускулите се запазват като машина за изгаряне на мазнини, а мастната маса се топи повече. С L-Карнитина изграждате мускули и губите мазнини. Това е толкова просто.

Чудили ли сте се някога защо мускулестите хора могат да ядат повече, без да качват килограми? Защо при по-дебелите хора при същото количество калории се трупа мазнина по любовните дръжки?

Обяснението: колкото повече мускули имате, толкова по-голяма е консумацията на калории. Ако запазите мускулите по време на диетата, йо-йо ефектът, при който бързо напълнявате отново, обикновено не се случва.

 

Други ползи от допълнителния L-Карнитин при диета

 

  • Когато изгаряте мускулни протеини вместо мазнини, амонякът се натрупва като остатъчен продукт от изгарянето. Той действа като невротоксин, който ви кара да се уморявате.

     

  • Ако просто разграждате захарта вместо мазнините, получавате глад за храна и ставате нервни, защото мозъкът и нервите ви изпитват недостиг на енергия. Приемът на L-Карнитин намалява чувството на глад чрез по-добро изгаряне на мазнините, които след това осигуряват енергия. Това, разбира се, улеснява значително диетата, което от своя страна ускорява загубата на мазнини.

     

  • Когато по време на диета се изгарят бързо много мазнини, тялото произвежда повече кетонни тела. Тези кетонни тела сигнализират на организма, както по време на глад, че трябва да пести енергия, и метаболизмът на мазнините отново се изключва. Когато след това отново се храните нормално, се появява известният йо-йо ефект, тъй като забавеният метаболизъм изгаря по-малко мазнини и отново складира повече калории. Л-Карнитинът гарантира, че се произвеждат по-малко кетонни тела и че изгарянето на мазнините продължава оптимално.

 

Добро изгаряне на мазнини за енергия и мускули при възрастни хора

 

В напреднала възраст собственият синтез на L-Карнитин в организма и приемът на L-Карнитин с храната намаляват. Затова при по-възрастните хора има по-малко наличен L-Карнитин. Същевременно с възрастта изгарянето на мазнини се забавя и тялото складира все повече мазнини. Вместо това тялото изгаря повече мускулни протеини и по този начин губи мускулна маса. На възраст между 40 и 80 години хората губят около 40 % от общата си мускулна маса.

Особено в напреднала възраст е важно да се изгарят повече мазнини и да се поддържа или дори да се натрупва мускулна маса, тъй като поддържането на мускулна маса осигурява физическа работоспособност. Искате ли да останете във форма и активни възможно най-дълго? Колкото повече е мускулната ви маса, толкова повече можете да осъществите тази мечта.

 

Вегетарианци - по-малко енергия поради слабото изгаряне на мазнини.

 

L-Карнитинът се съдържа главно в животинските продукти. Вегетарианец ли сте? Тогава почти сигурно имате твърде малко от това вещество. Бързото изтощаване на мускулите и по-малката издръжливост могат да бъдат резултат от недостатъчно количество L-Карнитин. С допълнителния L-Карнитин правите изгарянето на мазнини и производството на енергия отново ефективни.

Между другото, L-Карнитинът се произвежда по биологичен път чрез ферментация и не се получава от месо. Затова продуктът е изцяло вегетариански.

Особено ако кърмите или сте бременна, трябва да допълвате диетата си с L-Карнитин като вегетарианец.

 

L-Карнитин по време на бременност

 

Нивото на L-Карнитин в кръвта спада още през 12-ата седмица на бременността и обикновено продължава да спада до датата на раждане. Повишената нужда от L-Карнитин по време на бременност трудно може да бъде компенсирана от собственото производство на организма или от приема с храната. Затова учените от Виенския университет препоръчват бременните жени редовно да добавят L-Карнитин. По този начин по време на бременността се увеличава изгарянето на мазнините и повишените свободни мастни киселини могат отново да бъдат намалени до нормални стойности, което има положителен ефект върху майката и детето. L-Карнитинът е от съществено значение за новородените и децата. Собственото производство на L-Карнитин в организма не е напълно развито до 15-годишна възраст. Поради това новороденото е зависимо от L-Карнитин от храната. Обикновено това се случва чрез майчиното мляко.

Непосредствено след раждането кърмата е особено богата на L-Карнитин. В хода на кърменето съдържанието в кърмата намалява. Проучванията показват, че когато се приема L-Карнитин, съдържанието на L-Карнитин в кърмата се увеличава и производството на мляко от майката се увеличава. Бебешките храни също са обогатени с L-Карнитин по закон.

Недостатъчният хранителен прием може да доведе до нарушения в растежа и развитието на бебетата и малките деца. На учените са известни няколко случая, при които бебета на вегетарианци или вегани са развили тежки симптоми на недостиг, които могат да се обяснят с недостатъчното количество L-Карнитин.

 

Как да приемате L-Карнитин

 

250-500 mg дневно са достатъчни, за да покрият нормалната дневна нужда. В малки количества от 250 - 500 mg на порция, L-Карнитинът се усвоява най-добре в червата.

За да се увеличи разграждането на мазнините, L-Карнитинът може да се приема и в по-високи дози. (напр. 1 - 2 g дневно). Но моля, приемайте малки порции.

3 g L-Карнитин дневно могат да се използват терапевтично за понижаване на липидите в кръвта, при сърдечни заболявания и диабет.

L-Карнитинът се използва и за подпомагане на имунната система по време на заболяване.

При хора, които спортуват, приемът на 3 g L-Карнитин дневно може да съкрати времето за възстановяване или дори да предотврати мускулните болки.

 

Не всички Карнитини са еднакви

 

L-Карнитин vitalundfitmit100 – (КЛИК...) се получава чрез биологичен процес (ферментация), естествен производствен процес, сравним с производството на кисело мляко.

Карнитинът, който се произвежда по химичен път, винаги съдържа D-карнитин. Той не може да бъде използвана от организма като жизнено важна субстанция, тъй като има огледална молекулярна структура и следователно трябва да се разглежда като примес.

Винаги обръщайте внимание на качество!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват