Фруктозата - врагът в моята храна!

На пръв поглед фруктозата звучи здравословно, защото е естествен компонент на плодовете и някои зеленчуци. Затова много хора смятат, че фруктозата е по-здравословна от бялата, рафинирана захар. Надали!

 

Рафинираната захар е вредна сама по себе си, а фруктозата е два пъти по-вредна. Само десет процента от фруктозата може да се използва като енергия. По-голямата част от нея се превръщат в мазнини. Резултатът е увеличаване на теглото, повишаване на триглицеридите в кръвта и развитие на омазнен черен дроб.

 

Захарната болест, диабета, артериосклерозата и така нареченият неалкохолен омазнен черен дроб се ускоряват значително от консумацията на фруктоза. Много хора имат еквивалент на черния дроб на пияница, а дори не са пили нито глътка алкохол. Наистина жалко. Запомнете: самият омазнен черен дроб не боли, но умората е болката на черния дроб! Много хора добронамерено консумират големи количества сладки плодове и причиняват на организма си повече вреда, отколкото полза.

 

Неразпозната опасност

 

Промишлеността обича фруктозата, защото е евтина за производство и има два пъти по-голяма подслаждаща сила от бялата захар. Ето защо фруктозата се съдържа в лимонадите, колата, конфитюрите и особено в детските продукти. На последните е разрешено да рекламират с подвеждащия етикет "без добавена захар". Разбира се, не е добавена рафинирана захар. Но е добавена фруктоза, която не трябва да се обявява и е още по-нездравословна!

 

Консумацията на фруктоза възпрепятства освобождаването на хормона лептин, който предава на мозъка усещането за ситост. Ето защо фруктозата може да предизвика глад за истинска храна. Така че в бъдеще трябва да следите много внимателно тази нездравословна захар и да я избягвате. А това не е толкова лесно. В края на краищата през последните десетилетия нашите сортове плодове са отглеждани така, че да бъдат все по-сладки: Ябълките, крушите, сливите, кайсиите, прасковите, гроздето и сушените плодове са истински фруктозни бомби. От друга страна, лимоните и портокалите са с ниско съдържание на фруктоза. Всички натурални кисели млека и млечни продукти също спадат към последната категория, но не и тези с плодови препарати или мед.

 

Внимание: Фруктоза в зеленчуците

 

Изключение има и при зеленчуците: марулята, лападът, цикорията, глухарчето, спанакът, гъбите, броколите, аспержите, репичките и ревенът са с ниско съдържание на фруктоза. Патладжаните, карфиолът, фасулът, грахът, копърът, краставиците, морковите, празът, брюкселското зеле, колраби, доматите, бялото зеле, тиквичките, сладката царевица и лукът съдържат повече фруктоза.

 

Трябва да се научите да не търсите сладко. Дори ако индустрията се опитва да направи обратното. Те се опитват да продадат продуктите си на потребителите чрез сладкия вкус. Това започва още в ранна възраст. "Плодовите мечета“ например, са захарни бомби. Детските бисквити са изключително сладки. Нищо чудно: прагът на сладост при децата е четири пъти по-висок от този при възрастните. Това означава, че е необходимо четири пъти повече захар, за да могат децата да възприемат храната като сладка. И тогава естествените храни просто нямат толкова добър вкус. Това проправя пътя към нездравословни промишлени продукти.

 

Гарантирам ви: Ако пиете кафето си без захар в продължение на 14 дни и след това случайно си вземете кафе със захар, ще изплюете сладкия продукт с отвращение. Този пример показва, че можете да се научите да имате различен вкус в рамките на две седмици. Избягвайте всички сладки напитки и подсладени продукти, яжте много повече зеленчуци (сурови), отколкото плодове. Зеленчуците съдържат същите витамини и микроелементи, но без нездравословната фруктоза. Липидите в кръвта ви ще се подобрят и черният Ви дроб ще въздъхне с облекчение.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват