Протеин - животински или растителен?
Нищо не разделя идеолозите на храненето повече от въпроса, кой е по-добър: животинският или растителният протеин? Отговорът е прост: за тялото няма разлика. Можем да сравним аминокиселините с тухличките LEGO, от които е изграден целият живот. Когато едно дете играе с тухличките LEGO, няма значение дали тези тухлички са произведени в Дания, Унгария или Мексико. Те са съвместими помежду си. В превод това означава, че след като протеиновите градивни елементи постъпят в организма, метаболизмът вече не може да различи дали тези аминокиселини са от животински или растителен произход.
Разбира се, може да се запитаме коя храна осигурява повече аминокиселини. И всичко зависи от това, което се яде. И двете имат предимства и недостатъци. Хуманното отношение към животните и емисиите на CO2 заслужават внимание, но също така и многото въглехидрати, които неизбежно се консумират с растителните протеини и в крайна сметка се метаболизират като захар.
По принцип, няма значение коя хранителна философия се използва за постигане на перфектна аминограма. Важното е крайният резултат да е правилен.
И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!
Поздрави :)
Георги Терзиев