Анаболен или катаболен! В кой режим сте Вие?

 

По принцип в тялото ни има два конкуриращи се метаболитни режима. Анаболни (изграждащи) или катаболни (разрушаващи). Разбира се, всички искаме анаболна ситуация, при която мускулите, костите, имунната система и хормоните в мозъка се изграждат и произвеждат оптимално. Обратно, катаболният метаболизъм е крайно нежелан, защото тогава мускулите, костите, имунната система се разрушават и хормоните на щастието Допамин и Серотонин се отделят по-малко.

 

Водещият хормон на катаболния метаболизъм е хормонът на стреса Кортизол. Кортизолът стимулира всички катаболни процеси и по този начин потиска анаболните хормони. Лекарите често предписват Кортизон за потискане на имунната система при автоимунни процеси. В дългосрочен план това е меко казано неблагоприятно! (!!!)

 

Разглеждам много внимателно метаболитното състояние при хората на които помагам. Ако всичко в живота ви върви добре, без измерване мога да кажа, че сте в анаболен режим. Ако, от друга страна, в живота ви има насрещен вятър, лесно се заразявате и хормоните на щастието изобщо не искат да се появят, зад това често стои незабелязан метаболизъм на стреса.

 

Забележка: Кортизолът потиска Тестостерона, хормона на растежа, Допамина, Норадреналина и Серотонина. Медитацията, леките тренировки за издръжливост и аминокиселината Аргинин намаляват хормона на стреса. Това е и нашата цел. Ниски нива на Кортизол, защото тогава активираме така желания анаболен режим!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват