Древните гърци са били наясно!

 

 

Лечителите в Древна Гърция не са знаели нищо за бактериите и вирусите, имунната система и хормоните на щитовидната жлеза.

 

Но, те не са били глупави. Те виждат причината за много оплаквания в стомашно-чревния тракт. Според тях нарушеното равновесие в стомаха и червата води до редица заболявания. Наричали са тези оплаквания хипохондриазис, произлизащо от думата хипохондриум, която се отнася за горната част на коремната кухина до най-долните ребра.

 

Когато е изобретен микроскопът и са открити бактериите, паразитите и вирусите, клиничната картина на хипохондрията е отхвърлена. Това е така, защото при много от заболяванията не могат да бъдат открити бактерии, паразити или вируси. Теорията на древните гърци е била дори осмивана. Лекарите започват да наричат хората, които са прекалено загрижени за здравето си и тълкуват малките промени в телесните си функции като възможни симптоми на сериозни заболявания, хипохондрици.

 

Научните открития от последните десет години поставят клиничната картина на хипохондрията в съвсем различна светлина. Древните гърци са били прави с предположението си.

 

Същевременно има редица проучвания, които доказват връзката между здравето на червата и много хронични заболявания, като например:

 

  • Сърдечно-съдови заболявания,

  • Затлъстяване и Диабет,

  • Автоимунни заболявания - от Хашимото до Диабет тип 1,

  • Алергии,

  • Психични заболявания до Аутизъм,

  • Рак,

  • Неврогенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер,

  • и много други....

 

 

Винаги са характерни нарушен микробиом и повишена пропускливост на чревната стена.

 

Всички, които днес страдат от хронични заболявания, трябва да се грижат за червата си, точно както са правили гърците тогава. С диета, състояща се предимно от прясно приготвени зеленчуци, салати и местни кисели плодове.

 

В традиционното индийско лечебно изкуство, Аюрведичната медицина, от 2500 години се дават препоръки за хранене при много оплаквания. Между другото, според тази медицина консумацията на сърна, дивеч има особено лечебно действие.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват