Една по-различна визия при лечението на психичните заболявания

Ефективната медицина, се основава на измерване, на лабораторни анализи. И не само при вътрешните болести, когато става дума за сърцето, черния дроб, рака, а винаги.

 

Винаги означава: също и когато става дума за душата. Така е при депресията, тревожните разстройства, шизофренията и епилепсията. Пионер на това научно мислене е психиатърът и психотерапевт Флориан Холсбоер (Florian Holsboer) от Мюнхен. Бивш ръководител на института "Макс Планк". Който цитирам - "изучава молекулярните причини за депресията в продължение на повече от 25 години“.

 

Молекулярна медицина. Между другото, в Ерланген има отделен институт. Основател е от професора по физика Фибигер (Fiebiger). Физик! Напълно различно и ново разбиране за медицината.

 

Малък тест? Знаете, че при депресия се дават таблетки. Те влияят върху нивото на Серотонина. Така, че смело помолете семейния си лекар да измери нивото на Триптофан (Триптофанът е измерим прекурсор на Серотонина). И не се изненадвайте от отговора. Това, което искам да кажа е, че молекулярната медицина все още е нещо много, много непознато от конвенционалните лекари.

 

FOCUS (немско списание) също знае това и пита професор Холсбоер:

 

Фокус: Значи психиатрите досега само в редки случаи са се ръководили от стойностите на лабораторните или генетичните анализи, когато става въпрос за избор на терапия?

 

Холсбоер: Точно така, има огромно изоставане в разработването и прилагането. Твърде дълго време психичните заболявания се разглеждаха като почти отделени от телесните процеси. Това, разбира се е глупост.

 

Лабораторните анализи, изследването на кръвта ви, според съвременните разбирания са в основата на медицинските действия. Ако искате не само да подтискате симтоми, но и да лекувате. АКО! В страни като България този вид медицина е дори възможен. Лесно осъществим. В крайна сметка го правим всеки ден.

 

Ако знаехте: получих имейл от Токио. Някой от вас се опитва да измери нивото на важния Витамин D в кръвта. В болница! След дълги уговорки му казват, че ще му измерят този витамин но ще струва 250 долара. В България струва 25 лева!

 

Наистина не знаете колко сме привилегировани тук в България.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват