Едно плюс едно е три?!

 

Ако хората на които помагам имат само един рисков фактор (като висок холестерол например) първоначално оставам доста спокоен. Едва когато се добавят и други рискови фактори, нещата стават критични.

Запомнете: Рисковите фактори не се сумират, а се увеличават. Ако към високия холестерол се прибавят високо кръвно налягане, пикочна киселина, кръвна захар, липса на физическа активност и никотин или генетични рискови фактори като хомоцистеин и липопротеин, тогава е необходимо да се предприемат действия!

 

В днешно време лекарствата за понижаване на липидите в кръвта, т.нар. статини, се предписват твърде често при високи липиди в кръвта. Те наистина понижават липидите в кръвта по козметично измерим начин, но не и риска от инфаркт и инсулт. Това е наистина важно!

 

Промените в начина на живот имат много по-добър ефект. Единствено генетично заложените рискови фактори за съдова калцификация (хомоцистеин и липопротеини) не могат да бъдат повлияни от добро поведение. Те, обаче могат да бъдат намалени с високи дози Витамин С, Витамин В комплекс и Фолиева киселина.

 

Това запазва кръвоносните съдове млади за дълго време. Знаем, че сме толкова стари (или млади), колкото са и кръвоносните ни съдове.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват