Хронична болка, причинена от болкоуспокояващи!

 

Досега винаги се е препоръчвала краткосрочна употреба на болкоуспокояващи за предотвратяване на хронична болка. Причината за това е паметта за болка. Новопоявилите се болкови стимули могат да променят активността си и да станат свръхчувствителни. Тогава болката остава, дори и ако първоначалната причина отдавна е излекувана.

 

В ново проучване се обеснява, че механизмът е противоположен:

 

Болкоуспокояващите, приемани за остра болка, насърчават развитието на хронична болка.

 

Хроничната болка обикновено се предизвиква от наранявания. Не е задължително да е операция, често са достатъчни малки вътрешни наранявания. След наранявания естествено възниква възпаление. Това е процесът на почистване на организма. Възпалението, което трае само за определен период от време, не е повод за притеснение, за разлика от хроничното възпаление.

 

Острото възпаление причинява болка. Затова много хора приемат ASA, Ибупрофен или Диклофенак. Те потискат възпалителните реакции и болката изчезва. Но процесът на изчистване, който лекува нараняването, също изчезва.

 

Учени от Канада откриват, че болкоуспокояващите потискат активността на определени имунни клетки (Неутрофили) при някои пациенти. Тогава болката им изчезва за известно време, но имунните клетки вече не могат да позволят на лечебните си сили да работят. Това може да доведе до болка, която продължава до десет пъти по-дълго.

 

Казано по друг начин: Пациентите, които не са приемали болкоуспокояващи и са показали висока активност на Неутрофилите, са изпитвали болка за определен период от време, но след това не са имали повече болка.

 

Вместо да посягате към болкоуспокояващите при първите признаци на главоболие, болки в гърба или коленете, трябва първо да опитате други подходи.

 

Пиенето на вода и разтягането на врата и раменете обикновено помагат при главоболие.

 

Масажите, горещите вани, упражненията за разтягане и укрепване обикновено помагат при болки в гърба и коленете.

 

Болката под формата на спазми обикновено е свързана с недостиг на Магнезий.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Bahl R. Anti-inflammatory Drugs May Lead to Chronic Pain. Healthline. 20.05.2022. Unter: https://www.healthline.com/health-news/anti-inflammatory-drugs-may-lead-to-chronic-pain

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват