Искате ли да имате малко повече енергия?

Кой не би се възползвал от малко повече енергия?

 

След натоварен ден поиграйте тенис, излезте навън с приятели или просто тихо потичайте из парка - и то не защото трябва, а защото искате. Разликата между "трябва" и "бих искал" се прави от няколко капки специални хормони в мозъка ни. Когато нивата на хормоните са ниски, "трябва". Нежелание, принуда, дисциплина, недоволство и преодоляване са думите, които описват този хормонален дефицит. При високо ниво на тези „хормони на вятъра„ мотивацията идва отвътре - без преодоляване и принуда. Ето защо мотивационното обучение за мениджъри е толкова безсмислено. Ако трябва да мотивирате ловно куче да ловува, можете да го застреляте веднага - образно казано. То си е мотивирано по природа, защото хормоните са на лице.

 

Мислите са свързан с хормоните за ръководство в мозъка. На първо място това са Допаминът, Норадреналинът и Серотонинът, подкрепени от малко Тестостерон и не на последно място - хормонът на щитовидната жлеза Т3. Когато нивата на тези хормони са високи, живота е лесен. Затова ги наричам „хормони на вятъра“. Когато те са ниски, започва страданието. Тези хора често се чудят защо им липсва радостта и щастието от живота.

 

В моята практика не се уморявам да обяснявам на хората, колко важно е високото ниво на протеини и витамини, за да се произвеждат тези хормони в достатъчна степен. Твърде много хора се отказват от биологичния си потенциал, защото просто не се грижат за биохимичните фактори на мозъчния си метаболизъм. За съжаление семейният лекар не е подходящото лице за контакт. Те лекуват само след като лицето е станало пациент.

 

В началото на производството на всеки хормон винаги са нужни аминокиселини, т.е. протеин. Ето защо богатата на протеини храна винаги трябва да е на преден план - независимо от препоръките на диетолозите. (60 % "здравословни" въглехидрати отдавна не са актуални.) Организмът образува хормона Серотонин в мозъка от важния белтъчен градивен елемент Триптофан. Но това не се случва толкова бързо: Триптофанът първо се превръща в 5-хидрокси-триптофан чрез прием на Фолиева киселина, от която след това се образува ефективният Серотонин под въздействието на витамин В6. Следователно спокойното състояние на духа, доброто настроение, обзорността и увереността имат биологични причини, които могат да бъдат описани, измерени и оптимизирани много точно по биохимичен път. Ако липсва само един градивен елемент във веригата, производството на хормони е слабо.

 

За съжаление тези ценни биологични вещества никога не са тема на посещението при лекар. Точно обратното. Така или иначе всички имаме достатъчно протеини, а витамините оскъпяват урината - това е общоприетото схващане. А когато се диагностицира депресията или прегаряне, това обикновено е резултат от недостиг на Серотонин. Лекарят съответно е на мястото си и изписва именно психотропни лекарства - селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI). Това е всепризнатият златен стандарт. Отдавна знам, че всичко, което блести, не е злато.

 

Биолозите са установили следното: Приматите, които имат най-високи нива на Серотонин, редовно заемат алфа позиция в стадото. Забелязва се също, че ако помогнете на по-слабо животно да повиши нивото на Серотонин, то става алфа. Все още липсват съответни проучвания за ръководните кадри, но със сигурност ще се окажат доста сходни.

 

За оптимално производство на хормони, винаги снабдявам хората на които помагам с достатъчно есенциални аминокиселини, минерали и витамини. По принцип всеки семеен лекар или алтернативен специалист може да ни изпише тези така важи вещества. В крайна сметка това не са лекарства - те са просто силно дозирани есенциални вещества. Ефектът често е феноменален. Постоянно получавам благодарности от хора, който за първи път в живота си са снабдени с достатъчно есенциални вещества: "Благодаря ви за този енергиен пакет, който веднага оказа желания ефект. Чувствам се здрав и жизнен, както отдавна не съм се чувствал!"

 

Заключение: Ако искаме тялото и умът да работят на по-добро ниво, трябва да използваме съществуващите знания за биохимията и мозъчния метаболизъм. Основата винаги е високото ниво на общия протеин в кръвта и достатъчната концентрация на витамини и микроелементи. Това е моята есенциална медицина. Аз я наричам щастлива медицина :)

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Като казвам силата е във вашите ръце, имам предвид – действие. Снабдяване на тялото с всички есенциални вещества, нужни за производството на „ШЕФ“ хормоните:

 

 

ЗА ЗДРАВЕТО Е НУЖНО ДЕЙСТВИЕ!!!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват