Как да избегнем енергийния канибализъм!

Обикновено тялото получава енергия от въглехидрати и мазнини. Хомеостаза е наименованието на това здравословно и желано състояние на равновесие. При стрес обаче тази деликатна хомеостаза се нарушава. Когато хормонът на стреса се увеличава в продължение на седмици или месеци, организмът преминава към спешен природен метаболизъм. Тук не се прави разлика между физически и психически стрес. Стресът принуждава организма да се възползва от всички възможности, за да си набави допълнителна енергия. При този процес се изгарят ценни незаменими мозъчноактивни аминокиселини като енергия, т.е. протеинът се превръща в захар за мозъка. Но това не е здравословно! Защото тези активни за мозъка протеинови градивни елементи липсват за по-висши задачи - а именно за производството на "хормоните на лекота" в мозъка. Ключовата аминокиселина Фенилаланин например се използва за синтезиране на основните хормони на движението Допамин и Норадреналин. Недостигът им води до депресия и слаба работоспособност, защото тогава могат да се произвеждат само недостатъчни количества от тези хормони. В резултат на това възприеманото работно натоварване се увеличава - и спиралата надолу започва: защото сега се отделя още повече хормон на стреса и по този начин се подхранва необратимото изгаряне на ценни аминокиселини. Банкерът би казал: вие консумирате капитала и вече не живеете от лихвите. В медицината това се нарича енергиен канибализъм или на съвременен български „burnout“ - т.е. депресия от стрес.

 

Опасността е, че не го усещате сами! В предаването "Hart aber Fair" на 14.11.2011 г. водещият Франк Пласберг (Frank Plasberg) попита своята видна жертва на бърнаут - телевизионния готвач Тим Мелцер (Tim Mälzer) - дали не е усетил предварително някакви предупредителни знаци: "Не забелязах нищо до последния момент, когато краката ми се откъснаха от мен в телевизионното студио“!

 

В кръвта, разбира се, можете да измерите много по-рано и да дръпнете аварийната спирачка навреме. От една страна, трябва да балансирате повишената консумация на аминокиселини, за да може собственото производство на хормони на щастието в организма да започне отново. Без тези градивни елементи на протеина това е невъзможно, поради което те се наричат още "лимитиращи аминокиселини". Ниското ниво на Фенилаланин води до намалено производство на Допамин, а недостигът на мозъчноактивния протеин Триптофан блокира образуването на хормона на щастието Серотонин. Тези добре познати биохимични закони на природата са пренебрегвани от конвенционалната медицина и до днес. Вместо това от години се използват психотропни лекарства за лечение на симптома на депресията (стрес), без да се изследва причината - липсата на незаменими аминокиселини.

 

Освен това трябва да съставите личния си енергиен баланс и да помислите: къде печеля и къде губя енергия? Само ако разкриете личните си крадци на енергия, ще бъдете подготвени за бъдещето. За да направите това, трябва да погледнете на живота си от разстояние и да влезете в ролята на външен наблюдател. Защото често сме слепи за себе си в забързаното ежедневие. Ако не знаете от къде да започнете, ако не знаете кои въпроси, трябва да си зададете, ако не знаете какви кръвни изследвания да направите, ако ви трябва помощ, може да се свържете със мен. Аз ще ви храна за ръката и ще ви помогна да преминете в един друг свят на лекота и щастие от живота. Ако ви трябва помощ кликнете тук...

 

Наред с други важни показатели, ние ще измерим профила на стреса, ще ви покажа най-ефективните техники за релаксация и осветляваме живота от различна гледна точка.

 

През последните месеци имах седем участници, при които кръвният тест показа опасна начална хормонална констелация. Това позволи да се реагира навреме. За други 12 открих ясни подходи за подобрение. Защото оптимизираното производство на хормони оказва влияние върху цялото качество на живота ни: настроението се повишава, умората изчезва, радостното желание за действие ни води напред. Ако тези посланически вещества се набавят под формата на хранителна добавка и концентрацията в кръвта се повиши, дори и малко има значителен ефект.

 

От къде да се сдобиете с тези така ценни аминокиселина? От тук:

 

 

Изборът е ТВОЙ! И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е в твоите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват