Как да понижим хормона на стреса?!

В резултат на събитията от последните години (корона вирус, война), все по-често се появява въпросът дали и как можете да намалите дългосрочния хормон на стреса Кортизол?

 

Това става по два начина:

 

  • Първо, трябва да идентифицирате и премахнете стресогенните фактори. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Не можем да променим света, но и не можем да убием шефа. Ето защо трябва да повишим устойчивостта си и да придобием тефлоново покритие срещу стрес. Това се постига чрез увеличаване производството на хормона на щастието Серотонин в организма. Той от своя страна се образува от незаменимата аминокиселина Триптофан. И точно този ценен протеинов градивен елемент се изчерпва от стреса. Способността за справяне със стреса намалява. А това води до повишаване на хормона на стреса. Котката започва да си хапе собствената опашка!

    Затова се уверете, че ядете много протеини и евентуално приемайте висока доза Триптофан (или 5HTP) като хранителна добавка. Освен това аминокиселината Аргинин в по-високи концентрации намалява Кортизола.

 

  • Второ, леките упражнения за издръжливост, като бързо ходене или джогинг, също намаляват хормона на стреса. Винаги гледайте нагоре. Популярната поговорка правилно гласи: "Дръжте главата горе!" Това е известно и от НЛП - автоматично се появяват повече положителни мисли. Ако държите главата си наведена, ще останете в състояние на размисъл.

     

Заключение: Умствена хигиена, гледането на новини е забранено, много протеини и аеробни упражнения. И моля, не позволявайте на предстоящата Коледа да ви стресира :)

 

И най-важното, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват