Как да се предпазим от лошият холестерол?

Сърдечно-съдовите заболявания са причина за половината от всички причини за смърт. Калцификацията на съдовете, която обикновено е причината, е постепенен процес, който се развива с години. Холестеролът често е демонизиран, но това е само половината от истината. Ако имам висок HDL холестерол, това няма значение. По-скоро "лошият" LDL холестерол е този, който полепва по стените на съдовете и образува плаките. Тези отлагания стават видими при ултразвуково изследване, например на каротидната (съна) артерия (каротиден доплер). Ако сънните артерии са чисти, не бих се притеснявал дори и да имам повишен холестерол.

 

Калцификацията на съдовете е многофакторен процес, т.е. не може да се отдаде само на една причина. Дори LDL холестеролът би бил наполовина по-малко опасен, ако не се окисляваше от токсините в околната среда, цигарения дим и финия прах. Обратно, антиоксидантите като витамините С и Е, Глутатионът и Астаксантинът ни предпазват от съдова калцификация.

 

Конвенционалната медицина разполага с готовите фармакологични средства за намаляване на липидите в кръвта (статини), които днес се предписват почти рутинно от кардиолозите или интернистите. Тези таблетки наистина намаляват осезаемо кръвните липиди. Но за съжаление не и риска от получаване на инфаркт или инсулт. Абсолютното намаляване на риска е само 1,7 %. Това е много слаб резултат и наистина е само козметика за намаляване на холестерола в кръвта.

 

Много по-ефективни са физическите упражненията, намаляването на животинските мазнини, нормалното кръвно налягане и свежата диета, богата на естествени антиоксиданти.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват