Как сладките храни ни убиват бавно и сигурно?!

Как сладките храни ни убиват бавно и сигурно?!

Georgi Terziev

Всичко зависи от началната ви позиция...С други думи: Ако сте стройни, в добра физическа форма, със силна имунна система, спортувате ежедневно и нивото на инсулина ви е приятно ниско (ключова дума: инсулинова резистентност), тогава захарта и сладкишите от време на време, няма да ви навредят. Ще повишат кръвната ви захар и инсулинът ви ще се повиши незначително.

Между другото: По време на интензивни тренировки можете да ядете захар, без да повишавате инсулина си. Професионалните колоездачи, които карат по пет-шест часа на ден, нямат инсулинова резистентност.

Но ако сте обикновен, зает човек, като две трети от населението, т.е. с леко или ясно изразено наднормено тегло, с неизбежната инсулинова резистентност, организмът ви реагира по съвсем различен начин. Дори малки количества захар, един картоф или една пица са достатъчни, и нивата на кръвната захар, инсулина и възпалението се повишават!

Да предположим, че сте обикновен, средностатистически, работещ човек. Бих искал да ви споделя малко информация:

За връзката между захарта, празните въглехидрати и опасния хормон на стреса Кортизол. Кортизола, който предизвика хаос в мозъка ви, или по-точно в хипокампуса, центъра на паметта.

И така: Познавате стреса.

Списъкът със задачи е по-дълъг, отколкото позволява денят. Винаги остава нещо недовършено, което се натрупва допълнително. В такива ситуации много хора посягат към сладкишите. Нищо чудно, че след като ги изядете, системата за възнаграждение в мозъка се активира и отново се чувствате по-добре. Имате мотивация да продължите. Това обаче не трае дълго.

Това, което много хора не знаят е, че освен нивата на Допамин се повишават и нивата на Кортизол. Кортизолът е хормонът на стреса.

Ако нивото на Кортизола е повишено, в организма настъпват редица вредни реакции:

  • кортизолът разгражда белтъчините: Кожата се набръчква, мускулната маса се свива, костите губят своята стабилност.
  • кортизолът повишава усвояването на глюкоза в червата.
  • кортизолът повишава нивото на кръвната захар.
  • кортизолът допринася за повишеното натрупване на мазнини.
  • когато нивата на кортизол са твърде високи, нервните клетки в мозъка умират.
  • кортизолът повишава кръвното налягане.
  • кортизолът намалява притока на кръв.
  • когато нивата на кортизол са твърде високи, бъбреците отделят по-малко вода и може да се стигне до задържане на вода в тъканите.
  • кортизолът задържа натрий и увеличава отделянето на калий. Това може да доведе до сърдечна аритмия, мускулна слабост или намалени рефлекси.
  • кортизолът стимулира отделянето на стомашна киселина, която в дългосрочен план може да увреди лигавицата на стомаха.

Когато сте подложени на стрес, нивото на Кортизол е повишено, а хормонът на стреса нанася различни вреди. Ако повишите нивото на Кортизола още повече с парче торта или един шоколад, щетите ще са още по-големи.

Вместо това целенасочено намалете Кортизола, като:

  • дишайте дълбоко, бавно и съзнателно, особено при издишване.
  • отивате да тичате или да се разходите. Леко, непринудено усмихнати.
  • ограчавате въглехидратите, т.е. никакви ПРАЗНИ въглехидрати.
  • Протеинови шейкове. Позволено ви е да се поглезите.

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

Поздрави :)

Георги Терзиев

Източник: Zänkert S, Kudielka BM, Wüst S. Effect of sugar administration on cortisol responses to acute psychosocial stress. Psychoneuroendocrinology. 2020;115:104607.

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.