Как захарта уврежда черният ни дроб?!

 

 

Клетките на черния дроб се обновяват изключително бързо. Независимо дали сте на 16 или на 90 години, повече от половината от чернодробните клетки са на не повече от половин година. Вярно е, че обновяването на клетките намалява донякъде с възрастта, но не в значителна степен. При 25-годишен човек 84% от всички чернодробни клетки са на по-малко от две години, докато при 75-годишен човек те са "само" 67%. Това са установили учени от Дрезден с нов метод за измерване.

 

Нови клетки - бързо заздравяване.

 

По правило клетките, които вече не функционират оптимално, се заменят с нови, добре функциониращи. По този начин болният черен дроб се лекува. Най-късно след три години всички болни клетки трябва да са заменени с нови, здрави. Най-доброто самолечение.

 

Лечение на черния дроб: Важно за един от всеки трима европейци.

 

В Европа около един на всеки трима души страда от неалкохолно омазняване на черния дроб. Мнозина дори не знаят за него. Черният дроб няма рецептори за болка, така че болният черен дроб не боли. При омазняване на черния дроб чернодробните клетки се превръщат в мастни клетки и вече не могат да изпълняват функциите си.

 

Това е голям проблем, тъй като в черния дроб се произвеждат много протеинови структури, които по-късно поемат задачи в целия организъм. В черния дроб се съхраняват витамини и минерали, които се освобождават при нужда. В черния дроб се произвежда и жлъчна киселина, която от своя страна е важна за храносмилането. Освен това този важен орган постоянно детоксикира кръвта. Затова здравият черен дроб е от голямо значение за здравословен и дълъг живот. Всеки личен лекар може бързо да определи състоянието на черния ви дроб, като анализира стойностите му.

 

На хората с чернодробно заболяване винаги се препоръчва да се хранят с ниско съдържание на мазнини. Може би тази препоръка се основава на погрешното схващане, че голяма част от мазнините в черния дроб трябва да идват от храната.

 

Проблемът не е в мазнините, а в захарта!

 

Поне такова е съвременното състояние на науката. Захарта, особено фруктозата, води до редица метаболитни процеси, които увреждат черния дроб. Наред с други неща, в черния дроб се образува твърде много пикочна киселина. Но захарта също така нарушава микробиома и чревната лигавица. Тези две промени увеличават риска от омазняване на черния дроб.

 

Ако страдате от омазняване на черния дроб, променете коренно начина си на живот! След три години черният ви дроб ще бъде отново здрав.

 

Нали разбирате, че здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източници: Jensen T, Abdelmalek MF, Sullivan S, et al. Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. J Hepatol. 2018;68(5):1063-1075.

Podbregar N. Unsere Leber ist drei Jahr alt – unser Leben lang. Scinexx das Wissensmagazin. 01.06.2022. Unter: https://www.scinexx.de/news/medizin/unsere-leber-ist-drei-jahre-alt-unser-leben-lang/

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват