Кои са най-добрите източници на колаген?

Кои са най-добрите източници на колаген?

Georgi Terziev

Желатинът се използва в медицината от векове, особено при ставни заболявания като артроза. Това е съвсем естествено, защото желатинът се състои основно от колаген - най-важният компонент на хрущялите и костите.

Желатинът е белтъчна смес с някои особености: Делът на аминокиселините Глицин, Хидроксипролин и Хидроксилизин е особено висок. Това са аминокиселините от, които тялото се нуждае за образуването на нов колаген. От друга страна, липсват други незаменими аминокиселини като Триптофан. Затова желатинът се нарича "непълноценен" протеин.

За съжаление в съвременната кухня желатинът се използва почти само в десертите.

В миналото богатите на колаген кости, хрущяли и сухожилия са били варени и използвани като основа за супи. Сега почти никой не го прави. Логично е да предположим, че това означава, че нашите собствени кости и хрущяли ще бъдат по-слабо снабдени. И наистина...

Днес остеоартритът е два пъти по-разпространен, отколкото е бил през 19-ти и началото на 20-ти век.

Дълго време се смяташе, че причините за това нарастване е увеличаващата се продължителност на живота и затлъстяването. Според проучване на Харвардския университет обаче те не са такива. 

Оказва се, че главният виновник за тази тенденция е промяната в хранителните навици : Пица вместо говежди бульон, пържени картофи вместо супа със добре сварено месо.

По този начин приемът на колаген се свежда до нула!

Днес не всеки има времето и търпението да готви супи с часове. И така... какво да правим? Защото несъмнено по-високият прием на колаген би се отразил добре на хрущящите стави?

Защо да не приемате директно желатин? Разтворете 10 грама желатин (обикновен) в чай или смесете разтворения желатин в кисело мляко. Между другото, чаят е интересно изживяване, не е много вкусен, но е много засищащ. Казвам го от опит :) 

Желатинът има своите недостатъци. Той се разтваря само в топли течности и след това образува желатинова маса. Яденето му не е по вкуса на всеки. Освен това желатинът има свой собствен вкус. Ако го ядете само от време на време, можете да го понесете... но всеки ден и в големи количества? Вкусът може да ви накара бързо  да се откажете.

Съществува и друга по-приятна алтернатива: КОЛАГЕН ХИДРОЛИЗАТ, който се произвежда чрез преработка на желатин. Специални ензими разграждат протеините в желатина на по-малки части. Следователно колагеновият хидролизат има по-благоприятни свойства от желатина. Той е безвкусен, може да се разтваря в студени течности и се усвоява по-добре от организма.

Предлага се с висока чистота и качество. Как? Какво? Къде? Ами...

Защо да не го опитате?

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

Поздрави :)

Георги Терзиев

Източник: Wallace IJ, Worthington S, Felson DT, et al. Knee osteoarthritis has doubled in prevalence since the mid-20th century. Proc Natl Acad Sci U S A. 2017;114(35):9332-9336.

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.