Магнезий

Най-подценяваният минерал е магнезият. За разлика от калция, калия и натрия, той не е част от рутинните измервания. Много по-често установявам недостиг на магнезий, отколкото на трите обичайно измервани минерала. Калцият например много рядко е в недостиг и всъщност се увеличава при остеопороза, когато се освобождава от костите. От тази гледна точка никога не съм разбирал смисъла на добавката калций при остеопороза. Съвместното приемане на калций и магнезий е особено неблагоприятно. Това е така, защото и двете са двувалентни соли, които си пречат взаимно на абсорбцията.

 

Магнезият във ВИСОКА концентрация увеличава броя на митохондриите (електроцентралите) в клетките. Освен това при високи нива в кръвта вероятността от мускулни крампи, мигрена или шум в ушите е по-малка. При стрес или по време на спорт винаги се консумира много магнезий. Зелените листни зеленчуци, които са естествен източник на магнезий, често са недостатъчни в наши дни.

 

Концентрацията на магнезият в кръвта не се увеличава за една нощ! Нужен е дългосрочен прием, докато всички клетки наистина се попълнят. Винаги препоръчвам да се приемат две сашета Магнезиев цитрат, защото много хора имат сериозен недостиг.

 

Заключение: Направете изрично измерване на магнезия при всички бъдещи кръвни изследвания и се стремете към стойности в горния диапазон на нормата!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват