Патогенеза на депресията, паник атаките и прегарянето!?

 

Ако сте подложени на (негативен) стрес за по-дълъг период от време, хормонът на стреса Кортизол се повишава незабелязано и остава висок постоянно. Кортизолът е най-силно разграждащият хормон. Той също така потиска образуването на анаболните хормони. Защото не е възможно едновременно да ускорявате и спирате. В резултат на това хормоните на психиката - Допамин (стимул) и Серотонин (настроение) - се освобождават по-малко. Това увеличава възприеманото работно натоварване. Всичко, което преди това е било правено с лявата ръка, изисква все повече енергия. В резултат на това хормонът на стреса се повишава, а Допаминът и Серотонинът продължават да падат и низходящата спирала се ускорява.

Запомнете: прегарянето е процес, а не състояние.

 

Когато стресът отшуми, Кортизолът отново спада. За съжаление Допаминът и Серотонинът не се повишават отново. Това е така, защото специалните аминокиселини, необходими за собственото производство на тези желани хормони, междувременно са били изгорени като енергия под въздействието на Кортизола. Без тези ключови аминокиселини няма хормони на щастието! Така че отново

 

решението е в протеините, а не в психотропните лекарства.

 

Между другото, изпълнителните директори на компаниите от DAX страдат от стрес изключително рядко. Това е така, защото на това ниво човек обикновено може да делегира много умело, за разлика от самотната майка на две деца, която трябва да свърши всичко сама!

 

Още по темата:

 

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват