Преждевременна смърт! Защо?

 

Защо СЗО вече 21 години ни казва, че най-големият враг на нашето здраве е затлъстяването? Когато почти всеки затлъстял човек ще ви каже с усмивка: Малко мазнини наистина нямат значение. Това е здравословен резерв за времена на нужда.

 

Но всичко това е много по-страшно, отколкото си мислите.

 

Това става съвсем ясно, ако се запознаете с доклада на DAK (немска здравна каса) "Грижа за затлъстяването". Разбира се, всичко е свързано с пари (здравна застраховка!). Но научавате и нещо за преждевременната смърт.

 

Смърт от затлъстяване.

 

В този доклад на DAK за грижите, свързани със затлъстяването, се изчислява "тежестта на заболяванията, причинени от затлъстяването". Тук се интересуваме от рубриката "години живот, загубени поради преждевременна смърт".

 

И ТЕ ВЪЗЛИЗАТ НА 51,7%

 

И така, още веднъж: Тук е изчислено, че около половината от годините живот, загубени поради преждевременна смърт, се дължат на затлъстяването. Според DAK. Как е възможно това? Просто защото DAK посочва седем заболявания като примери, които са "причинени от затлъстяване". Ясна връзка. Позволете си да бъдете изненадани:

 

Рак на гърдата

Високо кръвно налягане

Рак на дебелото черво

Инсулт

Остеоартрит

Диабет

Сърдечен удар

 

 

Тези болести се дължат предимно на затлъстяване, а 51,7 % от тях водят до преждевременна смърт.

 

Конструктивно предложение на DAK: Образование. Превенция. Консултации. Трансфер на знания. Структурирано обучение. Нарича се Програма за управление на заболяването (Disease-Management-Programme (DMP)). Ако само 20 % от пациентите се съгласят на подобно усилие, смъртните случаи, свързани със затлъстяване, ще намалеят с 43,2 %.

 

Моля, помислете за момент върху това: Доста необичайно изчисление и констатация. И разбираме малко по-добре твърдението на СЗО, че затлъстяването е основният враг на здравето.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Der Privatarzt 2/март 2022 г., стр. 18

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват