Пропускливи черва вследствие на фруктоза?!

 

 

Пропускливите черва все по-често са във фокуса на медицинската наука. Много изследователи вече смятат, че те допринасят за развитието на множество заболявания. Сред тях са автоимунни заболявания като лупус или диабет тип 1, множествена склероза, но също и алергии, астма, акне, затлъстяване, психични заболявания, фибромиалгия и ревматоиден артрит.

 

Вече е известно, че много хора развиват пропускливост на червата поради консумацията на глутен, както и че психологическият стрес и нездравословните чревни бактерии водят до все по-голяма пропускливост на червата.

 

Фруктозата също допринася за развитието на пропускливи черва.

 

Но сега не бива да се страхувате от ябълките, ягодите или сливите. Всички плодове, както и много зеленчуци, съдържат фруктоза, но не в твърде големи количества.

 

При плодовите сокове е различно. При производството на плодови сокове се елиминират много компоненти и остава само сокът с много високо съдържание на фруктоза. Никой не би изял цялото количество плодове, което се съдържа в половин литър сок. Въпреки това можете да пиете сока без проблем, но за съжаление приемате твърде много фруктоза, която уврежда чревната стена.

 

Между другото, медът, сиропът от агаве и сиропът от фурми също имат високо съдържание на фруктоза и трябва да се консумират много пестеливо, ако изобщо се консумират.

 

Фруктозо-глюкозният сироп обаче е особено проблематичен.

 

Сиропът се произвежда промишлено от нишестени растения, предимно царевица, и се съдържа в много готови храни, консервирани храни, сладкарски изделия и печени продукти, в плодово кисело мляко и безалкохолни напитки. Съдържанието на фруктоза в сиропа може да достигне 90 %. При естествено хранене никога не бихте приели толкова много фруктоза. Тялото не може да се справи с нея, особено червата. Те стават пропускливи.

 

В списъците на съставките на някои преработени храни сиропът фигурира под името инвертна захар или сироп от инвертна захар. В англоговорящите страни той се нарича високофруктозен царевичен сироп, съкратено HFCS.

 

Добре е да се изключат всички полуфабрикати, готови храни, безалкохолни напитки и сладкарски изделия, защото те съдържат голямо количество фруктоза, която уврежда червата.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Cho YE, Kim DK, Seo W, Gao B, Yoo SH, Song BJ. Fructose Promotes Leaky Gut, Endotoxemia, and Liver Fibrosis Through Ethanol-Inducible Cytochrome P450-2E1-Mediated Oxidative and Nitrative Stress. Hepatology. 2021;73(6):2180-2195.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват