Вашите гени имат празна програма?!

 

Гените ни са нашата съдба! Ужасна идея! Ако това беше вярно, тогава ще бъдем безпомощно зависими от милостта на нашия геном, на нашата генетична програма.

 

Ще има хора, които са облагодетелствани по рождение, и такива, които са в неравностойно положение и няма да имаме възможност да променим това в рамките на краткия си живот.

 

Дори без да сме генетици, интуитивно знаем, че тази ужасна идея не е съвсем вярна: Ние контролираме до голяма степен живота си. Ключовата дума е ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ. На практика това означава, че не можете да елиминирате вродените недостатъци, да ги "заглушите". Това забележително откритие се нарича Епигенетика. Можем да предотвратим вредното въздействие на отделни гени, но и да засилим въздействието на благоприятните гени.

 

Науката вече знае това!

 

Основна роля в този контрол играе mRNA , а още повече т.нар. Micro RNA . В клетъчното ядро. Може би още по-важно обаче е, че това се случва извън клетъчното ядро, в "клетъчната супа".

 

Там се намират Рибозомите. Малки машини, които контролирани от mRNA, слепват аминокиселините и по този начин създават протеини. А сега става вълнуващо. Оттук започва истинският процес.

 

Разшифроването на гените не ни е донесло нищо. Нищо. Не генетичната информация решава за щастието и нещастието, а ...

 

НАГЪВАНЕТО НА ПРОТЕИНИТЕ.

 

И как те се влияят от околната среда, семейството, храненето и психиката. Гените може и да съдържат чертежите на живота, но всъщност на преден план са протеините.

 

ПРОТЕИНИТЕ!

 

Бихте ли могли да бъдете малко по-конкретни? Гените само определят последователността на отделните аминокиселини в белтъчната верига чрез добре познатата вестоносна mRNA. Нищо повече. И тази протеинова верига е (важно) биологично неактивна. Първоначално тя е безполезна.

 

Друга голяма грешка на геномния проект.

 

За да станат биологично активни, т.е. за да действат, тези аминовериги трябва първо да се нагънат по сложен начин и да придобият специални структури. И това сгъване НЕ се извършва според спецификациите на гените, а в зависимост от

 

ОКОЛНАТА СРЕДА.

 

Това е всичко. Гените или тяхното въздействие зависят от начина ви на живот. С други думи, начинът ви на живот определя влиянието на гените ви. Самите гени са "празна програма". Сега разбирате ли малко по-добре идеята за Завинаги Здрав?

 

  • ежедневните упражнения

     

  • генетично правилната храна

     

  • ежедневната медитация

 

От решаващо значение за аминокиселинните вериги, новообразуваните протеини да се нагънат благоприятно.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват