Всяко дете... един зъб!

Според народните вярвания всяко дете струвало на майката един зъб. В "Journal of Epidemiology & Community Health" пише, че в тази поговорка наистина има нещо вярно. Първо, бременността наистина може да доведе до загуба на зъби над средното ниво. Второ, всяка бременност изчерпва енергията на майката, тъй като растящото дете "струва" много протеини и жизненоважни вещества. След като детето се настани в майката, тя започва да свири втора цигулка. Детето расте от протеините на майката. След второто или най-късно третото дете при много от жените измервам значителни дефицити в профила на аминокиселините и жизненоважните вещества. Прекалено дългите периоди на кърмене задълбочават проблема.

 

Преди сто години майките са имали значително повече деца, отколкото днес. Въпреки това те са били в състояние да компенсират по-добре дефицитите, защото по онова време хората са имали по-голяма нужда от калории (повече храна, повече есенциални вещества). Днес, когато калориите са намалени приблизително наполовина, трябва да се обърне още по-голямо внимание на жизненоважните вещества, за да се балансират възникналите дефицити. И тогава не само зъбите остават стабилни... но и духа!

 

Днес жените живеят средно със 7 години по-дълго от мъжете. Подозирам, това се дължи на факта, че днес жените превръщат енергията, която печелят от раждането на по-малко деца, в допълнителни години живот.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват