Как по естествен начин да се справим с болката?! Част 2.

Проф. д-р Ф. Тенант (F. Tennant) е дълги години ръководител на Клиника за лечение на болка и е смятан за "водещ експерт по лекарствата в САЩ" (цитат). Пациентите му, предимно болни от рак, имат ежедневна нужда от опиоиди или морфин. Той обаче искаш да промени това.

 

Д-р Тенант интензивно изучава храненето на своите пациентите с болки и радостно открива, че дори най-силната хронична болка може да бъде поне облекчена или дори да изчезне напълно с една основна идея.

 

С хранителен принцип. Знаете, че аз лично предпочитам ясните принципи пред всички безумни, объркани рецепти, които Ви се предлагат в стотици диети. Добре. Хубаво. Кой принцип смята, че е открил професор Тенант? Ще се изненадате:

 

 • без захар, без празни въглехидрати

 • много повече протеини.

 

Без въглехидрати. Лесно се разбира от всеки, който е запознат с "вероятно най-важното откритие в съвременната диетология" (Университет Бон): увеличаването на кръвната захарта след хранене води до хронично възпаление в организма. А това, че хроничното възпаление е причина за болката или я засилва, е очевидно за всички нас.

 

А протеините? Защо протеин? Професор Tennant посочва причините за това:

 

 • Протеинът се разгражда на аминокиселини в червата. Те от своя страна са градивните елементи на веществата, които са "от решаващо значение за облекчаване на болката". С други думи, протеина е важен за облекчаване на болката.

   

 • Такива вещества са Ендорфините, Допаминът, Серотонинът, GABA.

   

 • Освен това дори рецепторите за болкоуспокояващите невротрансмитери са изградени от протеини. Мисля, че това е особено важна (за мен нова) гледна точка.

   

 • Аминокиселините са градивните елементи на мускулите и са от съществено значение за образуването на хрущялите и междупрешленните дискове. Пролинът е особено важен тук (дискова херния).

   

 • Зад тази идея стои познанието, че много болки могат да бъдат проследени до хрущялите, междупрешленните дискове или твърде слабите мускули (напр. ревматизъм и др.).

   

 • Протеинът стимулира глюкагона. Единственият хормон, който не позволява на захарта да се отлага като мазнина. Важното е, че комбинацията от протеини и въглехидрати също така предотвратява твърде бързото покачване на инсулина заради покачващия се глюкагон. Професор Тенант е установил, че болката се засилва, когато кръвната захар отново спадне твърде много (след хранене с въглехидрати, заради инсулина).

   

 • Протеините намаляват възпалението, тъй като много богати на протеини храни съдържат (други) противовъзпалителни вещества.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Въз основа на този принцип, професор Тенант препоръчва (също и в своята клиника) много конкретна, много осезаема болкоуспокояваща диета:

 

Зехтин, Зелени зеленчуци, Маруля,

Риба, Месо, Яйца, Сирене

 

Не би могло да бъде по-просто или по-точно. Разбира се, това не ви пречи, скъпи съграждани, да ме питате отново в дълги коментари и имейли: "Да, но...". Този ритуал, който ми е познат от няколко години, ме кара да се усмихвам всеки път.

 

Още по темата: Статията от 15.05.2022 г. - клик...

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват