Здравословното хранене не е достатъчно

"Но аз се храня здравословно." Чувам това достатъчно често. Обикновено леко предизвикателни, но и изпълнени с плам. Убедени. След това измервам и откривам големи пропуски в хранителните вещества. Вярно е, че не всички разбират какво имам предвид под "здравословно". Имам доста високи стандарти. За мен здравословно означава ... и стройни, във форма, пълни с енергия.

 

Но наистина има хора, които се хранят предимно с пресни, екологично чисти зеленчуци и висококачествено месо, птици и риба и въпреки това имат сериозен недостиг на хранителни вещества. Аз не съм изненадан, но хората са. Всеки път.

 

Е, ако трябва да го кажем направо, храната ни днес съдържа само половината от количество микроелементите, които са били в нея преди 50 години. (А преди 1000 години? Или преди 10 000 години?)

 

Концентрацията на витамини и минерали в зеленчуците е намаляла през десетилетията. Основната причина за това е модерното, интензивно земеделие. Предполага се, че все повече и повече растения ще растат все по-бързо и по-бързо. Благодарение на торовете и пестицидите това наистина е възможно. Често зеленчуците изглеждат чудесно, но съдържат много вода и малко хранителни вещества.

 

  • Екип от Тексаския университет изследва съдържанието на хранителни вещества в 43 различни вида зеленчуци и плодове през 1999 г. За сравнение те разполагат с данни от измервания, направени през 1950 г. Количеството на съдържащите се в тях Калций, Фосфор, Желязо, Витамин С и белтъчини е намаляло значително. За съжаление през 1950 г. не са изследвани Магнезий, Цинк, Витамин В6 и Витамин Е. Въпреки това учените основателно предполагат, че концентрацията на тези хранителни вещества също е намаляла значително.

     

  • Подобно проучване е проведено и във Великобритания. Сравнени са 20 вида зеленчуци. Данните са от 1930 и 1980 г. За 50 години съдържанието на Калций е намаляло с 19%, на Желязо - с 22%, а на Калий - с 14%. Не е толкова зле, колкото в Тексас.

 

Разбира се, би било вълнуващо да се проучи колко повече са изчезнали тези микроелементи между 1980 и 2020 г.

 

В едно от проучванията проблемът е обобщен така.

 

"Днес трябва да изядете осем портокала, за да достигнете същото количество Витамин С, което нашите баби и дядовци са усвоявали с един портокал."

 

Осем портокала? На един път? Не бива да го правите. Твърде много фруктоза. От друга страна, един портокал, т.е. един портокал на прабаба и дядо, ще бъде разрешен. Минали времена...

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Повече по темата, Новините:

В някакъв момент трябва да се събудите!

 

Източника: Scheer R, Moss D. Dirt Poor: Have Fruits and Vegetables Become Less Nutritious? Scientific American. Unter: https://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват