Кетоза

Кетозата е термин, използван за описание на метаболитно състояние, при което енергията се получава изключително от мазнини. При обмяната на веществата постоянно се отделя топлина. За тази цел изгаряме Калории. Тялото е студено, но поради постоянния метаболизъм телесната ни температура е 37 градуса.

Можем да покрием този топлинен капацитет или с мазнини, или с въглехидрати. Изгарянето на мазнини обаче се осъществява САМО когато няма въглехидрати. Дори една филийка хляб нарушава кетозата.

Особено въглехидратните наркомани изпитват затруднения през първите няколко дни, когато предишната постоянно достъпна захар (въглехидрати) внезапно липсва. В тежките случаи може да се почувствате като при грип. Но това само показва колко погрешна е била предишната диета.

 

Добрата новина е, че с всеки изминал ден това става все по-лесно, тъй като метаболизмът постепенно се обслужва все повече от мазнини. Желанието за хранене също ще остане в миналото.

За да проверите състоянието на кетоза, трябва да си вземете от аптеката тест ленти за урина (напр. Medi-Test Ketone). Имате мастна обмяна само ако урината промени цвета си. Освен това трябва да приемате високи дози антиоксиданти като витамините С, Е и Селен, за да премахнете отделените токсини. Приемът на протеини е важен и за противодействие на разграждането на протеините в мускулите, костите и имунната система.

 

Повече по темата може да прочетете тук:

 

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват