Постоянно сте изморени?!

Тези, които са наистина болни (напр. пневмония), спят много, нямат желание за социални контакти или секс; страдат от загуба на апетит, летаргични са и вероятно са в известна степен депресирани. Това е съвсем нормално. Това помага на организма да се възстанови бързо. С по-малката си активност организмът пести енергия, която е на разположение на имунната система.

 

По време на заболяване концентрацията на провъзпалителни цитокини рязко се увеличава. Цитокините координират реакциите на имунната система, но също така навлизат в мозъка и ...

 

... провъзпалителните цитокини правят хората уморени.

 

В хипоталамуса, област в мозъка, цитокините потискат определени хормони. В резултат на това се уморявате. Цитокините също така потискат невроните в мозъчния ствол, които освобождават серотонин. Ако активността на тези неврони е намалена, вие също се уморявате. Гениална система - поне за кратки, тежки заболявания. Системата е предвидена за бързо преодоляване.

 

Ако обаче в организма постоянно има твърде много провъзпалителни цитокини, вие винаги ще бъдете уморени.

 

Затлъстяването е свързано с повишени концентрации на провъзпалителни цитокини. Това е една от причините хората с наднормено тегло често да са уморени и без енергия.

 

Десетки хиляди хора, които страдат от все още активен вирус на Епщайн-Бар, също са постоянно изтощени. Много от тях не се чувстват остро болни, но имат значително повишени концентрации на цитокини. Това ви прави уморени и отпуснати - за съжаление в дългосрочен план. Може да се нарече синдром на хроничната умора.

 

Тогава започва ежедневната борба.

 

Много от вас не знаят нищо за своя все още активен вирус на Епщайн-Бар. Много от вас не са наясно и с повишените цитокини и с това колко много тези вещества-пратеници водят до умора.

 

Повечето хора не могат да категоризират изтощението си. Те смятат, че просто са работили прекалено много или имат нужда от почивка. Те се опитват да продължат нормалния си живот, да ходят на работа, да се грижат за децата и много други неща. Имунната система остава слаба, а концентрацията на цитокини – висока.

 

Те често са убедени, че изтощението им е психологическо. Препоръчват се курсове по йога или релаксация. Това може да помогне донякъде, но основният проблем е физически - твърде слаба имунна система и твърде висока концентрация на цитокини.

 

Знаете как да подсилите имунната си система: диета, особено без въглехидрати и с много протеини, добавяне на липсващите есенциални хранителни вещества, физически упражнения и целенасочено, т.е. по-съзнателно мислене... към светлината.

 

Интересни статии по темата:

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силите са във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват