Връзката между Депресията и Вегетативната нервна система!

 

На Вегетативната или Автономната нервна система не може да се въздейства доброволно. Ако изпъна ръката си, защото искам да стигна до ябълка, това се контролира от Волевата нервна система. От друга страна, ако организмът е поставен в режим на атака или бягство от застрашаващо събитие, това става чрез Неволевата нервна система, по-точно чрез Симпатикуса. Наред с други неща, Симпатиковата нервна система се грижи за това пулсът да се повишава по време на вълнение или устата да пресъхва, когато се качвате на сцената.

 

Аналогът на Неволевата нервна система е Парасимпатиковият нерв, който отговаря за релаксация и регенерация. Ако балансът на Вегетативната нервна система е нарушен, това може да доведе до редица хронични заболявания. В миналото лекарите обичаха да казват: "Имате Вегетативна дистония", което в превод не означава нищо друго освен: "Не знам какво вие е..."

 

Днес тези разстройства обикновено се наричат Прегаряне и Депресия и се лекуват твърде бързо с психотропни лекарства. Различни проучвания показват, че ефектът на тези лекарства клони към нула, но те все още се приемат дългосрочно, тъй като симптомите при прекратяване на приема са изключително фатални за повечето хота.

 

Заради съвременния начин на живот, изпълнен с тревоги и стрес, Симпатиковата нервна система често взема връх. За да не попаднем в капана на свързаните със стреса хронични заболявания, трябва да се противопоставим на това с много релаксация, медитация и леки упражнения за издръжливост. Трябва също така да се храните генетично правилно с много протеин и зеленчуци. Режим на атака или бягство спира процесите на възстановяване и изчерпва от тялото ни жизнено важните Есенциални вещества. В този режим тялото ни има два до три пъти по голяма нужда от Магнезий, Витамин С, Цинк, Селен и т.н....

 

Разширеният кръвен тест (Кръвен тунинг), направен на хора с Депресия, често показва катастрофални дефицити на повечето есенциални вещества. Тези дефицити могат да бъдат отстранени само с целеви прием на големи дози хранителни добавки. Когато например липсват Магнезий или Триптофан, нашето тяло не може да включи режима на релаксация и регенерация. Тогава неизбежно влизате в низходяща спирала на Прегарянето и Депресията!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват